joi

11 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2016

farage-ukip-anti-ueParlamentul European se pregătește să recupereze de la formațiunile naționaliste din grupul Alianța pentru Democrație Directă în Europa (ADDE) aproximativ 173.000 de euro folosiți pentru campania PRO Brexit și să blocheze alți 501.000 care ar urma să fie folosiți, de asemenea, „în scopuri greșite”.

Din grupul ADDE din PE fac parte 35 de eurodeputați din partidele extremiste UKIP (din Marea Britanie, are 15 reprezentanți în PE), AfD (Germania) și Frontul Național (Franța).

Din 2014, PE finanțează partidele din legislativul european pentru activități care stimulează interesul pentru alegerile europene, pentru a stopa declinul participării la aceste scrutinuri în toată Europa.


Un raport al auditorilor PE citat de The Guardian a constatat că ADDE a folosit fonduri europene pentru a plăti sondaje și analize comandate de UKIP în alegerile generale din 2015, în alegerile din Scoția și Țara Galilor (anul acesta), și la referendumul pentru Brexit.

Aceste servicii nu sunt în interesul partidelor europene, care nu se pot implica în alegerile naționale și nici în referendumurile organizate la nivel național, menționează raportul respectiv, ci au fost făcute în inetresul UKIP.

“Administrația PE a descoperit un număr mare de activități pentru care finanțările trebuie considerate drept cheltuieli neeligibile”, mai adaugă raportul.

Acesta menționează trei membri UKIP care au primit 133.000 de euro de la ADDE pentru a comanda sondaje de opinie, deși legislația UE spune că toți acești experți trebuie să fie consultanți independenți.


Aceste cheltuieli sunt neeligibile cât timp consultanții au fost plătiți pentru o activitate care a fost predominant sau integral în interesul partidului naționalist UKIP și, prin urmare, sunt interzise”, mai menționează experții PE.

Parte din ceilalți 501.000 de euro ce vor fi opriți a fost cheltuită pentru a-i convinge pe danezi să voteze împotriva tratatului UE – Ukraina la referendumul național din aprilie. Este cazul a 34.000 de euro dirijați pentru The Institute for Direct Democracy in Europe, un think tank apropiat UKIP.

De asemenea, în cele 501.000 euro intră și cei 23.000 euro dați de ADDE pentru Partidul Poporului din Belgia, un alt partid anti-european.

Raportul a fost separat din analiza anuală privind modul în acre partidele din PE au folosit banii pe 2015. Adminsitrația PE a decis deschiderea unei investigații pe cazul UKIP, după ce auditorii independenți au refuzat să confirme bilanțurile.

Măsurile de sancționare, recuperare a fondurilor deja virate și de blocarea a sumelor solicitate dar neplătite încă, ar putea fi aprobate luni, de către liderii grupurilor din PE, în spatele ușilor închise.

ADDE a reacționat postând pe site-ul său o declarație în care susține că “administrația PE dovedește de mai multe luni o atitudine agresivă și ostilă”, iar o eventuală măsură punitivă va pune sub semnul întrebării existența acestui grup, astfel încât grupul va atca decizia la Curtea Europeană de Justiție.

Chiar și așa, fără cei 501.000 euro, ADDE are dreptul la 820.000 euro din fondurile europene, pentru 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: