21 martie, 2014

China şi Uniunea Europeană au ajuns la o înţelegere, vineri, în conflictul legat de exporturile europene de vinuri pe piaţa chineză, cu câteva zile înainte de turneul european al preşedintelui Republicii China, anunţă Reuters. În aceeaşi zi, vicepremierul Liviu Dragnea, aflat la Hong Kong, a discutat cu şeful executiv al Regiunii Administrative Speciale posibilitatea ca România să îşi promoveze vinurile în regiune.

Franţa a insistat pentru soluţionarea urgentă a dosarului

Autorităţile de la Beijing au deschis anul trecut o anchetă, motivând că preţurile la care producătorii europeni trimit vinuri pe piaţa chinezească sunt suspect de mici. Măsura a fost privită în Europa ca răspuns la acţiunile Uniunii de a limita importurile de panouri solare de producţie chineză. Disputa legată de panourile solare s-a încheiat, dar China a continuat să blocheze de la comercializare vinurile europene, afirmând că cele două dosare nu au nicio legătură.

Parisul a fost nerăbdător să vadă încheiată investigaţia chineză şi a transmis la Beijing că situaţia generează un blocaj al relaţiilor comerciale bilaterale chiar în perioada în care preşedintele Xi Jinping este aşteptat săptămâna viitoare în capitala Franţei.


Ministrul chinez al Comerţului Gao Hucheng a fost cel care a anunţat, vineri, închiderea dosarului şi a exprimat speranţa că măsura va constitui un precedent al relaţiilor bilaterale chino-franceze.

Înţelegerea pe dosarul vinurilor a putut fi realizată, a declarat Comisarul European pe Agricultură, Dacian Cioloş, prin implicarea producătorilor de vinuri europeni şi chinezi, cu ajutor de la Bruxelles şi de la Beijing.

Dosarul s-a închis şi în urma promisiunilor făcute de producătorii europeni că vor acorda asistenţă producătorilor chinezi. În schimb, importatorii chinezi vor promova mai intens pe piaţa internă vinurile europene.

Exporturile europene de vinuri pe piaţa chineză, fără a lua în considerare vânzările din Hong Kong, au fost de 257 milioane de litri în 2012, cu o valoare de aproximativ 1 miliard de dolari. Peste jumătate din cantitatea importată a provenit din Franţa.

Liviu Dragnea testează piaţa din Hong Kong


“Am discutat despre posibilitatea ca vinurile românești să fie promovate serios în Hong Kong, pentru că aici este o particularitate: Hong Kong-ul este cea mai mare platformă de promovare şi de tranzacţionare a vinurilor din lume. Există facilităţi foarte mari, pot fi aduse vinuri aici cu zero taxe faţă de altă parte şi de aici pot fi preluate şi vândute ieftin şi foarte eficient în zonă. Am stabilit ca începând din anul acesta România să participe la expoziția care va avea loc în noiembrie cu un pavilion serios şi, de asemenea, domnul guvernator ne-a promis că va promova vinurile româneşti pentru că îi şi plac, în special vinurile roşii”, a afirmat Liviu Dragnea la finalul unei întâlniri cu şeful executiv al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong, K.Y. Leung.

Liviu Dragnea a anunţat că, la întoarcerea în ţară, va avea o discuţie “aplicată” cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pe această temă.

Vicepremierul Liviu Dragnea efectuează o vizită de lucru în China în perioada 20-26 martie şi are programate întâlniri la nivel înalt cu oficiali chinezi.

O singură problemă rămâne în suspensie- “dosarul Telecom”

China şi Europa au mai rezolvat în această săptămână un alt dosar, privind vânzările de polisiliciu ale companiei germane Wacker Chemie, acuzată şi aceasta de practice neconcurenţiale în materie de preţuri.

Rămâne în suspensie “dosarul Telecom”. E vorba de intenţia Comisiei Europene de a declanşa o investigaţie asupra practicilor Huawei (al doilea furnizor mondial de echipamente telecom) şi ZTE (al cincilea mare producător mondial). Investigaţia a fost cerută de companiile Ericsson, Nokia Siemens şi Alcatel Lucent, dar autorităţile europene nu au dat curs plângerilor, deocamdată, în încercarea de a se lămuri în ce măsură ar provoca reacţii adverse ale Chinei.

Oficiali europeni şi chinezi au lăsat să se înţeleagă faptul că acest conflict economic ar urma să fie stins pe cale amiabilă, după ce guvernul Chinei a decis să acorde celor trei companii europene contracte substanţiale, a căror valoare este estimată de Reuters la miliarde de dolari. China este în acest moment cea mai importantă piaţă mondială a telefoanelor inteligente şi a mobile data, care creşte cu 50% în fiecare an, arată datele Alcatel-Lucent.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: