marți

26 martie, 2024

1 august, 2021

vaccin coronavirus pandemie covid

Pe data de 27 iulie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE și-a atins obiectivul autoimpus de vaccinare a 70% din populație cu cel puțin o doză de vaccin anti-coronavirus. Procentul reprezintă o medie a  celor vaccinați în cele 27 state membre UE.

Începută în 27 decembrie 2020 în toate statele membre, campania de vaccinare se confruntă însă, la șapte luni de la debut, cu 2 mari probleme, general valabile:

  • ”bazinul” celor care au ales voluntar să se imunizeze pare să se fi golit, iar campania de vaccinare începe să fie ținută în viață pe bază de recompense sau de interdicții impuse nevaccinaților
  • având diverse tipuri de termene de garanție, loturi de vaccin achiziționate și neutilizate încep să expire

Termenele de garanție, o problemă comună în UE


Ministerul Sănătății din Polonia a anunțat că, până în prezent, 73.000 de doze de vaccin anti-Covid au fost distruse, iar numărul este de așteptat să crească în următoarele săptămâni.

Michał Kuczmierowski, președinte al Agenției Guvernamentale pentru Rezerve Strategice, afirmă căinteresul pentru vaccinare al polonezilor scade cu 40% în fiecare săptămână, crescând astfel riscul ca vaccinurile să devină inutilizabile.

În Germania, mii de doze de vaccin sunt depozitate spre distrugere, potrivit portalului de știri Merkur.Municipalitatea din  Pfaffenhofen, de exemplu, a returnat producătorului 7.000 de doze de vaccin Oxford/Astrazeneca cu termen apropiat de expirare din cauză că locuitorii orașului nu se mai prezintă la centrele de vaccinare.

Potrivit Euractiv, în Lituania, o țară cu ceva mai puțin de 3 milioane de cetățeni, peste 20.000 de doze de vaccin au expirat de la debutul campaniei de vaccinare, iar în Cehia, datele Ministerului Sănătății arată că peste 3.000 de doze s-au pierdut din cauza expirării termenului de valabilitate sau condițiilor improprii de păstrare.


În Franța, ministrul Sănătății a estimat că 50.000 de doze de vaccin AstraZeneca au expirat.

Numărul exact de doze pierdute de vaccin în statele membre UE nu este cunoscut, nici Centrul European pentru Prevenția Dezastrelor și nici Comisia Europeană nu au o statistică a vaccinurilor achiziționate și expirate.

Situația din România

În loc să distrugă vaccinurile expirate, România a decis să le depoziteze în speranța că fie producătorii, fie Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), vor anunța o posibilă extindere a termenului de valabilitate. În depozitele din România se găsesc aproximativ 42.000 de doze de vaccin cu dată apropiată de expirare.

(Citiți și: ”România, doar 24% din populație vaccinată antiCovid – stocurile încep să expire, cresc donațiile către vecinii care nu sunt membri UE”)

Extinderea perioadei de expirare nu este însă privită favorabil de OMS, un purtător de cuvânt al organizației declarând Euractiv că dozele de vaccin trebuie utilizate în interiorul termenului de valabilitate indicat de fiecare producător.

Pe de altă parte, autoritățile canadiene au anunțat în iunie că au extins cu o lună perioada de valabilitate pentru 50.000 de doze AstaZeneca.

Din decembrie 2020, România a primit 16 milioane de doze și a utilizat aproape 60% dintre acestea.

În condițiile în care și în România apetitul pentru vaccinare a scăzut considerabil – chiar dacă doar 25% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin, autoritățile române au adoptat următoarele măsuri:

  • au suspendat, pe 1 iulie, recepționarea de noi vaccinuri împotriva noului coronavirus, cu excepția dozelor de la Johnson&Johnson
  • au donat aproape 700.000 de doze, în special Republicii Moldova
  • au vândut 1.170.000 de doze de vaccin, cele mai multe Danemarcei

Soluția ideală: donații către țările sărace

Comisia Europeană a sesizat problema și a anunțat în iunie că vaccinurile produse și livrate către statele membre pe baza acordurilor de cumpărare în avans cu dezvoltatorii de vaccinuri pot fi donate și altor țări, subliniind că UE s-a angajat să livreze 200 de milioane de doze în aceste țări până la sfârșitul anului an.

Mai multe țări explorează individual această posibilitate. De exemplu, guvernul german a anunțat planuri de a dona toate livrările viitoare de doze AstraZeneca și Janssen către țările în curs de dezvoltare începând cu luna august.

Cel puțin 80% din aceste vaccinuri contractate de Germania – aproximativ 30 de milioane de doze – urmează să fie distribuite prin COVAX, o inițiativă mondială care vizează accesul echitabil la vaccinuri. Restul de 20%  vor fi distribuite într-un cadru bilateral către statele din Balcanii de Vest, Parteneriatul estic și Namibia.

Aceeași strategie a fost adoptată în Franța, unde toate dozele nedorite de AstraZeneca vor merge la COVAX.

Până în prezent, COVAX a donat 5 milioane de doze, iar 7 milioane vor urma în următoarele săptămâni. Vaccinurile au fost trimise în principal în țările africane, în Afganistan, Siria și Uzbekistan.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: