5 septembrie, 2021

Evenimentele din Afganistan ar putea fi catalizatorul procesului prin care UE ar putea ajunge la o politică a migrației comună, potrivit unei declarații a vicepreşedintelui Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas.  Presiunea migrației ar putea ajunge la 500.000 de refugiați .

„Este adevărat că suntem acum într-o mare criză, dar suntem din nou chemați să fim parte a soluției. (…) Prin urmare, este momentul să ajungem la o politică a migrației comună”, a declarat Margaritis Schinas pentru cotidianul Wiener Zeitung, citat de Euronews.


Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), până la 500.000 de afgani ar putea pleca din ţara lor până la sfârşitul anului.

Țările UE se tem de o repetare a crizei refugiaților cum s-a întâmplat cu cei din Siria și alte țări atacate de ISIS.

De data aceasta, UE ar fi mai bine pregătită, cu o protecţie mai puternică a graniţelor externe şi resurse financiare pentru a ajuta statele vecine Afganistanului, în timp ce politicile statelor UE sunt din ce în ce mai mari convergente, a spus de asemenea Margaritis Schinas.

Presiune la granița Lituaniei cu Belarus

Oficialul UE s-a deplasat sâmbătă la graniţa dintre Lituania şi Belarus unde s-a înregistrat o creştere puternică a fluxului de migranţi ilegali din Belarus.


„Situaţia de aici prezintă un alt mesaj pentru noi în Uniunea Europeană: că este momentul să trecem la un cadru european mai previzibil şi mai complet pentru politica migratorie”, a declarat Schinas jurnaliştilor, potrivt Agerpres.

Comisia Europeană a propus un nou pact privind migraţia şi azilul pentru a elabora o politică comună cu privire la aceste subiecte. Dar negocierile au fost oprite de pandemia de COVID -19.

(Citiți și: „Reuniunea miniștrilor de Interne: Stabilirea unei cote de refugiații afgani, imposibilă – ar fi un „factor de atracție””)

În Lituania, migraţiile ilegale au explodat anul acesta, numărul de noi sosiţi detectaţi la frontieră ajungând deja la peste 4.100, comparativ cu doar 81 în 2020.

În ultimele săptămâni, un număr extrem de mare de migranţi au ajuns în Lituania, Letonia şi Polonia. Uniunea Europeană îl acuză pe preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko că a orchestrat sosirea a mii de oameni la graniţele Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, ca represalii pentru sancţiunile impuse fostei republici sovietice.

UE îl acuză pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, că a orientat fluxul de migranţi în Lituania, Polonia şi Letonia ca represalii la sancţiunile impuse regimului de la Minsk de către UE în urma represiunii opoziţiei după scrutinul prezidenţial contestat anul trecut.

Numeroase state membre se tem că evenimentele din Afganistan ar putea duce la o repetare a crizei migranţilor cu care s-a confruntat Europa în 2015-2016, când sosirea a peste un milion de migranţi din Orientul Mijlociu a pus la încercare sistemele de securitate şi de beneficii sociale ale ţărilor europene şi a alimentat sprijinul pentru grupurile de extremă dreaptă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: