sâmbătă

20 aprilie, 2024

31 august, 2021

Ministrul german de interne, Horst Seehofer (foto), s-a poziționat marți împotriva precizării unui număr precis de refugiați, adică menționarea unei cote de afgani, pentru că există riscul creării unui „factor de atracție”.

„Nu cred că ar fi foarte inteligent să începem să vorbim despre numere aici, pentru că numerele declanşează ceva”, le-a declarat Seehofer reporterilor, înaintea reuniunii miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană.

Şeful diplomaţiei din Luxemburg, Jean Asselborn, care este şi ministru al imigraţiei, ameninţă cu blocarea unei declaraţii comune a UE cu privire la criza afgană dacă textul nu va conţine o asumare mai puternică de protejare a celor mai vulnerabili.


Asselborn, care este reprezentantul uneia dintre cele mai mici ţări din UE, a afirmat că ar fi sprijinit o cotă colectivă de refugiaţi a UE, dar a recunoscut că aceasta nu este posibilă.

„Uniunea Europeană este construită pe valori”, a declarat diplomatul de la Luxemburg, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres. Primul obiectiv al UE în acest moment nu ar trebui să fie „să întărească graniţele şi să organizeze returnări”, ci să le ofere speranţă persoanelor vulnerabile, a mai precizat Jean Asselborn.

În opinia ministrului Seehofer, Asselborn ar trebui să ţină mai mult cont de interesele statelor mari din UE care sunt, în realitate, cele care preiau cei mai mulţi refugiaţi.

Polonia, stare de urgenţă la graniţa cu Belarus

Guvernul din Polonia i-a cerut preşedintelui să declare stare de urgenţă în unele părţi din două regiuni de la graniţa cu Belarus, a anunţat marţi premierul Mateusz Morawiecki, în contextul înmulţirii semnificative a trecerilor ilegale de frontieră, potrivit Reuters.


Starea de urgenţă va avea o durată de 30 de zile, a spus prim-ministrul. Ea va oferi autorităţilor puteri mai mari de a monitoriza şi controla deplasările populaţiei.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters, este vorba de regiunile Podlaskie şi Lubelskie.

Polonia a început săptămâna trecută să construiască un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei în încercarea de limita afluxul de migranţi din ţări precum Irak şi Afganistan care traversează Belarusul. În august, sute de migranţi au trecut ilegal frontiera dinspre Belarus.

Uniunea Europeană l-a acuzat pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, de faptul că duce un „război hibrid” prin folosirea migranţilor pentru a pune presiune asupra blocului comunitar.

Armata americană a încheiat pe 31 august retragerea din Afganistan, după 2 decenii de război, lăsând în urmă o țară controlată total de talibani.

Câteva sute de cetăţeni americani au rămas totuși în ţară după plecarea trupelor SUA, a anunțat luni noaptea secretarul de stat Antony Blinken, care a precizat că repatrierea acestora va face obiectul misiunii diplomatice care a început, potrivit BBC, imediat după finalul misiunii militare.

După miezul nopții, talibanii și-au sărbătorit noua independență cu focuri de armă, pe străzile din Kabul. Pe rețelele de socializare a fost făcut public un videoclip în care talibanii merg pe aeroportul din Kabul.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: