joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 martie, 2022

Comisia Europeană va anunța marți noi reguli privind ajutorul de stat care permit țărilor UE să sprijine întreprinderile afectate de războiul din Ucraina, anunță Politico.

Decizia vine în urma propunerii făcute în 10 martie de Comisarul Margrethe Vestager și a unei consultări cu capitalele. Margrethe Vestager a spus că este gata să folosească „flexibilitatea deplină a instrumentelor noastre de ajutor de stat”, asigurându-se, în același timp, că ajutorul nu va oferi avantaje nedrepte anumitor companii.

Invazia Ucrainei și sancțiunile aplicate Rusiai și contrasancțiunile ulterioare ale acesteia sunt de așteptat să afecteze puternic economia UE. Prețurile petrolului și gazelor au crescut deja pe fondul dependenței de energie rusă.


Și prețurile produselor alimentare au crescut ca urmare a conflictului, iar dependențele specifice de materiile prime rusești ar putea face ravagii în lanțurile de aprovizionare.

Ca parte a planului RePowerEU de diversificare a aprovizionării cu energie a UE în afara Rusiei, Comisia a anunțat pe 8 martie că are în vedere relaxarea regulilor de subvenție.

Noul cadru va face posibilă acordarea unor sume limitate de ajutor întreprinderilor afectate de criză sau de sancțiuni și contrasancțiuni.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cadrul va permite, de asemenea, țărilor membre UE să compenseze companiile pentru costurile suplimentare suportate din cauza prețurilor excepțional de ridicate la gaz și electricitate.


Un cadru temporar similar de ajutor de stat a fost adoptat după declanșarea crizei coronavirus, în 2020, și a permis aprobarea rapidă de către UE a ajutoarelor de stat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: