Miniștrii de Externe ai statelor UE au solicitat luni președinților Rusiei și Iranului să pună presiune pe președintele sirian Bashar al-Assad ca să reia dialogul politic menit să ducă la încheierea conflictului devastator din țara sa. Este o declarație care, scrie Politico, ilustrează perfect rolul marginal pe care blocul comunitar îl joacă în această criză.
La reuniunea din Luxembourg a Consiliului Afaceri Externe, miniștrii au mai reiterat suportul pentru acțiunea comună de răspuns a SUA, Franța și Marea Britanie în Siria.
Legat de intenția de a-l obliga pe Assad să se așaze la masa tratativelor, șefa diplomației europene, Federica Mogherini (foto) a recunoscut că UE este lipsită de instrumentele directe care l-ar putea determina pe președintele Siriei să aleagă calea negocierilor.
”Ei bine, presiunea poate fi pusă pe cei care îl sprijină pe Assad, iar noi cu siguranță nu suntem aceia care îl sprijină. Deci, în discuțiile pe care le purtăm în special cu Rusia și cu Iran noi punem presiune pe aceste state astfel încât să își exercite ele influența asupra Damascului ca să accepte declanșarea negocierilor”, a declarat Federica Mogherini.
Șefa diplomației europene nu a oferit niciun detaliu legat de modul în care UE poate pune presiune pe Rusdia și pe Iran și a avertizat că nu există nicio garanție că Assad își va asculta ”patronii” militari și politici.
Federica Mogherini a mai recunoscut că timpul nu este un aliat, situația din Siria deteriorându-se de la o zi la alta.
Pe de altă parte însă, la reuniunea din Louxembourg miniștrii de Externe au eșuat în tentativa de a impune noi sancțiuni Iranului. Marea Britanie, Franța și Germania au încercat să obțină consensul pentru a promova măsuri împotriva Teheranului din cauza intervenției sale militare în Orientul Mijlociu.
Diplomații celor 3 state au făcut lobby intens în ultimele săptămâni pentru adoptarea în unanimitate a unor sancțiuni împotriva Iranului, dar s=au lovit de opoziția mai multor state, printre care Austria, Cipru, Grecia, Italia, Spania și Suedia.
Oficiali citați de Politico afirmă că Parisul, Berlinul și Londra propuneau ca 15 entități și persoane să fie sancționate pentru implicarea în intervenția militară iraniană în Siria și pentru sprijin acordat regimului Bashar al-Assad.
Miniștrii de Externe au mai reconfirmat elementele esențiale ale relațiilor comune cu Rusia.