duminică

28 iulie, 2024

13 octombrie, 2021

Nuuk, capitala Groenlandei

Brussels-ul încearcă să își asigurea accesul la pământurile rare din regiunea arctică și să se asigure că are un cuvânt de spus în ceea ce privește stoparea exploatărilor de gaze naturale și țiței. Comisia Europeană prezintă miercuri ”Politicile UE în Arctica”.

Potrivit documentului studiat de Politico, UE urmează să își deschidă un Birou de reprezentare a Comisiei Europene în Groenlanda, teritoriu autonom aflat sub jurisdicție daneză și singura conexiune directă pe care o țară UE o are cu Arctica.

Motivul pentru deschiderea acestei ambasade la Nuuk (capitala Groenlandei): nevoia de a îmbunătăți relațiile de cooperare între UE și Groenlanda.


Prin Strategia arctică, UE promite să impulsioneze relațiile economice, de cercetare și în domeniul educației cu teritoriul autonom

Groenlanda a captat public interesul abia după ce, în urmă cu 2 ani, presa americană a relatat despre ideea lui Donald Trump ca SUA să cumpere efectiv acest teritoriu. Inițiativa a fost susținută cu argumente geostrategice militare, ulterior aflându-se că cele mai mari depozite de pământuri rare, neexploatate, se află situate în Groenlanda.

Groenlanda oferă acces direct la zona arctică, acolo unde, la fel, se găsesc pământuri rare, gaze și petrol. În noile condiții climatice, calota glaciară se topește în regiunea arctică, generând o competiție acerbă pentru exploatarea acestor resurse naturale și pentru stabilirea unor noi rute de navigație. China, Rusia și SUA se află deja într-o competiție extrem de dură în regiunea arctică.

Bruxellesul va încerca să convingă țările partenere să fie de acord cu încetarea explorărilor de petrol și gaze. „UE va colabora cu partenerii în vederea obținerii unei obligații legale multilaterale de a nu permite dezvoltarea în continuare a rezervei de hidrocarburi în regiunea arctică sau în regiunile învecinate și nici achiziționarea unor astfel de hidrocarburi dacă ar fi produse. Vom face presiuni pentru ca petrolul, cărbunele și gazul să rămână în pământ”, se arată în strategie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: