duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 iulie, 2020

Banca Europeană de Investiții (BEI) a aprobat joi un credit de 350 de milioane de euro pentru o companie suedeză care își propune să câștige o felie importantă a pieței globale de baterii, scrie Euractiv.

Northvolt construiește în prezent în Suedia o fabrică, unde plănuiește să folosească 100% energie din surse regenerabile și materii prime locale pentru a produce celule de acumulatori cu Li-ion, predominant pentru utilizarea în vehicule electrice.

BEI a contribuit și la finanțarea proiectului pilot al suedezilor, în 2018, iar rezultatele au convins creditorul luxemburghez să lărgească linia de finanțare printr-un parteneriat cu Fondul European pentru Investiții Strategice.


„Cred că sprijinul financiar acordat de BEI pentru Northvolt este un exemplu de manual despre modul în care diligența financiară și tehnică se pot materializa în atragerea de investiții private în proiecte vizionare”, a declarat vicepreședintele băncii, Andrew McDowell.

BEI speră să finanțeze proiecte similare în facilități de producție a bateriilor în valoare de un miliard de euro în acest an. Dacă toate aceste acorduri s-ar semna, capacitatea europeană de producție s-ar dubla.

Conform planurilor Northvolt, fabrica va avea o capacitate de producție anuală inițială de 16 GWh și care ar urma să ajungă la 40 GWh. Spre comparație, China, principalul producător mondial, a înregistrat o capacitate de 230 GWh în 2019.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, cel care se ocupă de Alianța europeană a bateriilor, a declarat că UE se află pe drumul de a deveni ”lider global” în acest sector, datorită colaborării strânse dintre autoritățile europene și BEI.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Prin sprijinirea acestui proiect de ultimă generație, confirmăm, de asemenea, hotărârea noastră de a stimula rezistența și autonomia strategică a Europei în industriile și tehnologiile cheie”, a declarat oficialul slovac.

Northvolt și-a construit cu rapiditate reputația de companie de referință la nivel european în ceea ce privește producția de baterii, cu toate că nu are în prezent o linie de asamblare complet funcțională. La jumătatea lunii iulie, BMW a semnat un acord pentru achiziționarea de baterii în valoare de două miliarde de euro de la Northvolt, în vreme ce Volkswagen a agreat finanțarea unei noi fabrici în Germania.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: