luni

6 mai, 2024

26 aprilie, 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri în transparență publică un Proiect de OUG pentru ”modificarea și completarea unor acte normative”.

Acest proiect aduce modificări privind informațiile pe care casele de marcat trebuie să le trimită ANAF,operează schimbări la sistemul e-Transport, modifică procedura în cazul impozitării proprietăților (case și mașini) scumpe și introduce acciză la țigările electronice.

Impozitele pe case și mașini scumpe

În termen de 30 de zile de la publicarea acestei OUG în Monitorul Oficial, ANAF va fi obligat să înștiințeze persoanele care au case mai scumpe de 2,5 milioane lei (500.000 euro) și/sau autoturisme mai scumpe de 375.000 lei (75.000 euro) că trebuie să plătească impozit.

Se aplică pentru:

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată depășește 2,5 milioane lei.
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei. Impozitul se datorează pe o perioadă de 5 ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de 5 ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.

În cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2,5 milioane lei;

În cazul autoturismelor se va aplica o cotă de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.

Casele de marcat electronice


Proiectul de OUG reglementează posibilitatea ca, prin ordin al președintelui ANAF, să fie stabilite și alte date și informații decât cele actuale care vor trebui transmise de aparatele de marcat electronice fiscale
către sistemul informatic al ANAF. MFP dă ca exemplu codul de înregistrare în scopuri de TVA al contribuabilului, ”informație absolut necesară pentru generarea decontului de TVA precompletat”.

Introducerea posibilității de stabilire la nivel de ordin al președintelui ANAF a categoriilor de
informații transmise către sistemul informatic al ANAF conferă, pentru viitor, ”mai multă suplețe
în reglementare în funcție de necesitățile de legiferare existente”, în contextul implementării
măsurilor de prevenire și combatere a evaziunii fiscale și continuării procesului de digitalizare
a administrației fiscale – justifică MFP în Nota de Fundamentare.

Acciza la țigări electronice

Având în vedere introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a noilor produse lansate pe piața din România, proiectul de OUG stabilește un calendar de accizare al țăgărilor electronice.

Acciza va fi de 0,81 lei/ml în 2024, 0,91 lei în 2025 și 1,03 lei în 2026.


În susținerea măsurii, Finanțele citează ”multitudinea articolelor de presă din care rezultă că industria tutunului susține taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină”.

E-Transport: Amenzi începând cu 1 iulie 2024

Potrivit proiectului, ”în considerarea asigurării unor condiţii de concurenţă şi echitate fiscală în rândul tuturor contribuabililor şi pentru combaterea creşterii inegalităţilor, în special prin raportare la contribuabilii de bună-credinţă, care se conformează regulilor fiscale, se propune ca în cazul în care bunurile cu risc fiscal ridicat sunt înregistrate în documentele justificative primare și, ulterior în evidența contabilă a utilizatorilor, sancțiunea complementară de confiscare a contravalorii bunurilor intrate în gestiune și în circuitul operațiunilor economice să nu se mai aplice”.

De asemenea, se modifică o prevedere privind amenzile la e-Transport, în sensul ca acelea să se aplice începând cu 1 iulie 2024.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: