sâmbătă

13 iulie, 2024

29 mai, 2024

Ungaria continuă să blocheze inițiativele UE în favoarea Ucrainei, provocând nemulțumiri tot mai mari în rândul altor țări UE.

Primul care a vorbit deschis despre ”problema Orban” a fost ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, care a certat luni Ungaria pentru blocarea sistematică a deciziilor de politică externă a UE, într-un interviu acordat Politico.

Diplomații încep să renunțe la diplomație în relația cu Ungaria

„Am analizat acest lucru și se pare că aproximativ 41% din rezoluțiile UE cu privire la Ucraina au fost blocate de Ungaria. EPF este blocată”, a spus el, referindu-se la Facilitatea europeană pentru pace, care este folosită pentru a ajuta țările să plătească pentru armele pe care le furnizează Ucrainei.


Gabrielius Landsbergis a continuat: „Discuțiile de aderare a Ucrainei sunt blocate de Ungaria și aș putea continua. Aproape toate discuțiile noastre, soluțiile, deciziile necesare ale UE sunt blocate doar de o singură țară. Așa că trebuie să începem să vedem asta ca o abordare sistematică împotriva eforturilor UE de a avea un rol semnificativ în afacerile externe.”

Întrebarea este acum: ce va face UE în privința asta? „Trebuie să mă calmez când vorbesc despre această problemă, pentru că acum devine cu adevărat ridicol. Ceea ce se întâmplă este scandalos”, a spus și un înalt diplomat UE despre impasul cu Ungaria, vorbind înainte de întâlnirea de luni a miniștrilor de externe UE.

Ungaria blochează inclusiv rambursările pentru armele trimise în Ucraina

Diplomații au sperat să aibă pregătit un nou pachet de 6,6 miliarde de euro înaintea reuniunilor din această săptămână a miniștrilor de externe și ai apărării de la Bruxelles. Acordul include 860 de milioane de euro pentru achiziții de arme. Asta nu s-a întâmplat, din nou, din cauza opoziției din partea Budapestei.

Ungaria, cel mai pro-rus membru al UE, a blocat timp de aproape un an rambursările parțiale pentru armele trimise în Ucraina în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF). Restanțele de plată sunt acum de 9 miliarde euro, în creștere față de 8,3 miliarde de euro în martie, a declarat un înalt oficial al UE.


Budapesta este, de asemenea, reticentă cu privire la utilizarea profiturilor generate de activele rusești înghețate pentru a cumpăra arme pentru Ucraina.

Frustrarea a atins cote maxime săptămâna trecută, când ambasadorii UE nu au reușit să ajungă la un acord cu privire la pachetul de ajutor într-o întâlnire de miercuri. Trebuiau să discute din nou vineri, dar nu au mai apucat. Asta însemna că miniștrii nu au avut luni nicio inițiativă nouă pentru Ucraina.

La limita răbdării

La întâlnirea de luni, miniștrii de externe din țările baltice, precum și înaltul diplomat al UE Josep Borrell, i-au cerut ministrului de externe maghiar Péter Szijjártó să explice clar de ce Budapesta blochează inițiativele europene.

Unii diplomați sunt îngrijorați că blocada maghiară s-ar putea extinde până la summit-ul liderilor UE de luna viitoare, când ar trebui decisă deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina. Oficiali europeni cred că Budapesta folosește acest blocaj în speranța că ar putea debloca fonduri UE înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept.

„Aș îndemna Ungaria să deblocheze Facilitatea pentru pace”, a spus ministrul danez de externe Lars Løkke Rasmussen. „Discutăm acest lucru nu doar de o lună, ci de aproape ani… Nu există niciun motiv să menținem acest drept de veto.”

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a numit atitudinea Ungariei o problemă structurală pentru bloc.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: