marți

16 iulie, 2024

9 iulie, 2024

De când Budapesta a preluat președinția rotativă a UE săptămâna trecută, liderul maghiar Viktor Orbán se află într-o permanentă stare de agitație:
A mers la Kiev pentru a-l întâlni pe Volodimir Zelenski,
la Moscova pentru o discuție cu Vladimir Putin,
și la Beijing pentru o întâlnire cu președintele Xi Jinping.
Acum a plecat la Washington pentru summit-ul NATO.

Premierul maghiar se comportă ca un ”președinte al Europei” care aleargă singur să aducă pacea în Ucraina. Jocul hiperactiv al lui Orbán, scrie Politico, i-a iritat pe adevărații președinți ai Europei atât șeful Comisiei Europene, cât și șeful Consiliului European, criticându-l pe liderul ungar că se amestecă în treburile Bruxelles.

De la premier al Ungariei, la ”emisar european”

Premierul Orban nu doar că nu a făcut nimic pentru a liniști spiritele în Europa, chiar a făcut totul – el și propaganda de la Budapesta – să irite, folosind președinția rotativă pe care Ungaria o exercită în aceste luni:

  • în legătură cu vizita la Kiev am aflat că Orbán a “discutat-negociat trei ore” cu președintele Zelensky

  • la Moscova, Orbán a declarat nonșalant că a venit ca emisar al Uniunii Europene. „Nu putem realiza pacea fără dialog și canale diplomatice. Am experimentat că pozițiile sunt departe una de cealaltă, dar în ceea ce privește restabilirea dialogului, primul pas important a fost făcut astăzi”, a spus Orbán la Kremlin

  • „China este singura putere mondială care s-a angajat în mod clar pentru pace. Acest lucru este important pentru Ungaria și pentru întreaga Uniune Europeană”, a spus Orbán la Beijing – o “reverență” în fața președintelui Xi Jinping, pe care SUA – un aliat NATO al Ungariei – îl acuză că susține agresiunea Rusiei în Ucraina.

De ce îmbracă Orban haina de ”președinte al Europei”

Adevăratul motiv care l-a împins pe Viktor Orban să se comporte astfel în prima săptămână a președinției rotative a Ungariel la UE nu ține de ambiții geopolitice, ci, scrie Politico, de rațiuni interne.

Partidul lui Orbán, Fidesz, tocmai a avut cel mai slab rezultat din ultimii 15 ani la alegerile europene. După o recesiune severă și un buget gol, Orbán are puține de oferit publicului său. El ar putea, totuși, să se prezinte ca un „făcător de pace”, la fel cum a făcut și în campania electorală.


„Orbán a construit o narațiune de politică externă în expansiune începând cu 2014-2015. Rezultatul evident actual este narațiunea „Misiunii de pace”, care este, de asemenea, despre urmărirea propriilor interese economice”, consideră Botond Feledy, analist geopolitic.

Diplomația europeană dă semne că trece de la vorbe la fapte împotriva lui Orban

Dar tactica lui Orbán s-ar putea întoarce și împotriva lui. Ambasadorii UE vor discuta despre președinția ungară și despre călătoriile recente ale lui Orban la întâlnirea lor de miercuri de la Bruxelles. Este un prim semn că oficialii europeni ar putea trece de la simple condamnări publice la acțiuni concrete pentru a restrânge atributele președinției maghiar.

Un diplomat UE admite că există preocupări tot mai mari cu privire la Orbán: „Ar trebui să fie clar că el își reprezintă doar propria țară, dar el răspândește în mod deliberat multă ambiguitate”. El spune că se așteaptă ca tensiunile să crească în continuare în Consiliul Afaceri Externe din 20 iulie, deoarece Ungaria continuă să blocheze finanțarea pentru Ucraina.

Un al treilea diplomat al UE a declarat pentru Politico: „Discutăm acum ce anume să facem miercuri. Există o dezaprobare foarte clară a acestui comportament.”

Inițial, se avansase ideea ca următorul Consiliu European să îi ceară lui Viktor Orban să își explice acțiunile. La o analiză mai profundă s-a renunțat la idee de teamă că liderului maghiar i s-ar oferi ocazia să atace direct ”inacțiunea UE în direcția păcii din Ucraina”.

În acest moment se analizează dacă nu ar trebui să i se ceară lui Charles Michel să prezinte, din nou, și în fața lui Viktor Orban, poziția UE față de războiul din Ucraina.

”Opțiunea nucleară” împotriva președinției maghiare a Consiliului

Este puțin probabil ca Bruxelles să lovească direct Ungaria din cauza acțiunilor lui Viktor Orbán, deși analiștii spun că există mecanisme care limiteze libertatea de acțiune a președinției maghiare.

Cea mai radicală măsură ce poate fi adoptată:
Cu o majoritate calificată de patru cincimi, Consiliul European poate rescrie programul președințiilor rotative și să devanseze data de începere a viitoarei președinții poloneze cu câteva luni.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: