luni

22 iulie, 2024

cordul pentru centrala de la Paks a fost semnat cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin la Budapesta, în februarie 2015

5 iulie, 2024

Imediat după călătoria sa în Ucraina, premierul ungar Viktor Orbán s-a întâlnit vineri cu președintele rus Vladimir Putin. Întâlnirea a avut loc în a cincea zi de la preluarea de către Ungaria a președinției rotative a Consiliului UE.

Vladimir Putin: „Înțeleg că ați venit și ca reprezentant al președinției dumneavoastră a UE”

„Înțeleg că ați venit aici nu doar ca partener al nostru, ci și ca reprezentant al președinției dumneavoastră a UE”, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin la Moscova, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul ungar Viktor Orbán, a transmis Telex.hu.

Putin și-a continuat discursul spunând că speră să existe timp pentru a discuta despre relațiile bilaterale în această situație dificilă și că se va discuta despre situația din Ucraina. „Sunt conștient că ați fost la Kiev recent, pe 2, iar acum ați venit aici pentru a discuta toate nuanțele acestei situații”, a spus Putin, potrivit interpretului. El a indicat că este la dispoziția sa și că și-a explicat anterior poziția.

Indignare în rândul liderilor UE


În urma rapoartelor inițiale de joi despre o posibilă întâlnire Orbán-Putin la Moscova, președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe X: „Președinția rotativă a UE nu are mandat să se angajeze cu Rusia în numele UE. „Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina.”

Premierul polonez Donald Tusk a intervenit punând la îndoială alegerea: „Zvonurile despre vizita dumneavoastră la Moscova nu pot fi adevărate. Sau pot?” a scris Tusk pe X.

Valérie Hayer, președintele grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European, a denunțat și ea vizita premierului maghiar la Moscova. „Prim-ministrul Orbán acționează fără un mandat și nu în interesul UE”, a scris ea pentru X. „Dacă aceste zvonuri se confirmă, condamnăm acest efort individual. Uniunea Europeană este unită în spatele Ucrainei, nu Viktor Orbán cu agenda sa ascunsă.”

Premierul finlandez Petteri Orpo a scris pe Twitter: „Vești tulburătoare despre vizita lui Orban la Moscova. Este clar că nu are mandat pentru a negocia sau a discuta în numele UE. „Vizita sa ar arăta nerespectarea îndatoririlor președinției UE și ar submina interesele Uniunii Europene”.


Premierul ungar Viktor Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria ţară, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a precizat că premierul ungar a informat Alianţa în avans despre vizita sa în capitala Rusiei.

Viktor Orban i-a propus lui Volodimir Zelenski o încetare imediată a focului

Viktor Orbán a efectuat marți o vizită surpriză la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Liderul ungar i-a propus lui Zelenski o încetare imediată a focului, dar președintele nu a comentat public planul. Purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Zoltán Kovács, a declarat reporterilor că premierul știe că nu are dreptul să vorbească cu Zelenski în numele Consiliului și a spus că a întreprins vizita la Kiev „în nume personal”.

„După doar două ore, un rezumat al conținutului conversației și punctul de vedere maghiar a fost deja distribuit în Consiliu. Deci respectăm regulile și asta oferă un spațiu de manevră pentru statul membru. Nu mergem doar pe calea obișnuită de a negocia acorduri.”

Propunerea unei încetări imediate a focului nu este nouă, Orbán – considerat cel mai apropiat aliat al Rusiei în cadrul UE – a sprijinit ideea de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Zelenski: ”O pauză pe câmpul de luptă nu înseamnă o pauză în război”

Președintele Zelenski a respins constant această variantă, spunând că „o pauză pe câmpul de luptă ucrainean nu va însemna o pauză în război.”

Miercuri, într-un interviu acordat Bloomberg, Zelenski a spus că nu se poate avea încredere în Putin că ar respecta o încetare a focului: „Într-un război, nu poți vorbi doar despre o încetare a focului. Avem nevoie de un plan pentru oamenii noștri. Nu putem avea încredere în Putin pentru că pentru noi el este un criminal și un agresor”.

Vorbind după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai de joi, Putin a spus că nici nu are încredere în partea ucraineană: „Nu putem permite ca această încetare a focului să fie folosită de inamic pentru a-și îmbunătăți poziția… Trebuie să ne asigurăm că cealaltă parte ia măsurile cerute de Federația Rusă, așa că o încetare a focului fără un astfel de acord este imposibil”, a spus Putin, citat de presa de stat rusă Sputnik.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: