fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Institutul de la Măgurele nu mai are Consiliu Științific – 95 de cercetători cer demiterea directorului general, Ministerul pregătește clarificarea legislației

Aproape 100 de cercetători de la celebrul Institut Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei solicită într-o scrisoare deschisă înlocuirea din… Mai mult

24.06.2020

Analiză

Prețurile energiei – România, fruntașă la scumpirea curentului electric și la ieftinirea gazelor naturale

România s-a situat în a doua jumătate a anului 2019 pe locul patru între statele membre UE la creșterea prețului curentului electric livrat consumatorilor casnici,… Mai mult

24.06.2020

Chestiunea

Planul, proiectele și hărțile megaproiectului de relansare economică a UE propus de Institutul de Studii Economice din Viena. România – între marii beneficiari

Institutul pentru Studii Economice din Viena propune un plan de investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro, care s-ar putea realiza în următorii… Mai mult

23.06.2020

Europa

Tabloul european al Inovării 2020: Marile probleme ale României, care are un decalaj de peste 68% față de media UE

România rămâne cel mai slab inovator din UE, cu un scor în clasamentul indicatorilor de anul trecut situat la doar 31,6% din performanța media a… Mai mult

23.06.2020

UE, divizată între est şi vest de nominalizarea Înaltului Reprezentant al UE. Variantele experţilor

de Anne-Marie Blajan 16.7.2014

Liderii europeni par tot mai divizaţi de nominalizarea ministrului italian de externe, Federica Mogherini (foto), în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă.

Preferată pentru ocuparea acestei poziţii, ministrul de Externe italian ar corespunde unor criterii politice şi de echilibru între sexe privind componenţa Comisiei Europene şi împărţirea funcţiilor de conducere în UE: este femeie şi face parte din familia politică de centru-stânga.

Financial Times a scris acum câteva zile că un grup de ţări central şi est-europene au lansat o campanie de ultimă oră împotriva politicienei din Italia. Argumentul lor: Italia nu a avut o poziţie dură faţă de Rusia.

Iniţiativa aparţine ţărilor baltice şi Poloniei, care au cerut o atitudine mai fermă şi sancţiuni mai dure împotriva Rusiei, spun diplomaţi europeni pentru Financial Times.

Iar aceste ţări au primit şi susţinerea tacită a altor state europene, după ce, săptămâna trecută, ministrul de Externe italian l-a invitat pe Vladimir Putin la un summit UE-Asia care va avea loc în toamnă, la Milano.

Candidatura Federicăi Mogherini a fost public susţinută în week-end, de doi importanţi lideri de centru-stânga: propriul premier, Matteo Renzi, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande.

În ziua reuniunii de la Bruxelles, EUobserver susţine că statele baltice, Polonia şi, mai nou, Bulgaria au ameninţat că vor cere un vor în Consiliu. Însă pentru a obţine o minoritate capabilă să blocheze numirea, ar avea neovie şi de votul altor ţări est-europene: Slovenia, Slovacia, România, Ungaria şi Cehia.

În plus, agenţia italiană Ansa susţine că, potrivit unor surse apropiate lui Jean-Claude Juncker, 10-11 state europene ar fi acum împotriva acestei numiri. La plecarea la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu a spus că România şi-ar dori ca “Înatul reprezentant să fie un reprezentant al statelor estice”.

Jean-Claude Juncker însuşi a spus că, pentru acest post, îşi doreşte o persoană “puternică şi experimentată”.

O poziţie identificată şi în Parlamentul European, unde s-a conturat o opoziţie faţă de ministra italiană. PPE argumentează că aceasta nu are suficienţă experienţă şi greutate pentru a fi reprezentanta UE în politica externă. Federica Mogherini deţine actuala funcţie abia din luna februarie. Iar orice candidat pentru postul de comisar european trebuie să treacă de audierile comisiilor de specialitate din PE.

Dorinţa de a avea un echilibru între sexe şi familiile politice, în acest caz să fie femeie de centru-stânga, nu trebuie să ducă la ignorarea capacităţilor profesionale şi a experienţei, a justificat această poziţie un lider PPE, citat de FT.

Un candidat estic pentru şefia diplomaţiei europene

Blocarea sprea ascensiunea la această funcţie a ministrului italian deschide calea spre alte cadidaturi. Printre numele vehiculate sunt cele ale miniştrilor de externe polonez, Radek Sirkorski, şi suedez, Carl Bildt. Cei doi însă au o poziţie prea tranşant opusă Rusiei, se apreciază în cercurile puterii de la Bruxelles, ceea ce le anulează şansele să obţină acest post.

În plus, ministrul polonez ar fi fost compromis şi de conţinutul dscuţiilor sale private, făcute publice după ce înregistrările acestora au apărut într-un ziar de la Varşovia. În plus, miercuri au apărut din ce în ce mai multe ifnormaţii potrivit cărora cancelarul Angela Merkel l-ar susine pe premierul polonez Donald Tusk pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European, ceea ce ar face ca Polonia să aibă o funcţie de top la nivelul UE.

În aceste condiţii, ar rămâne opţiunea de compromis: bulgăroaica Kristalina Georgieva, actualul deţinător al portofoliului de ajutor umanitar. A lucrat anterior la Banca Mondială, are o activitate extrem de apreciată la Bruxelles, însă în plan intern, chiar dacă este apolitică, este percepută ca apropiată a fostului premier, Boiko Borisov, şi nu este certă nominalizarea ei din patea guvernului bulgar.

Totuşi, Euractiv.com susţine că Jean-Claude Juncker vrea neapărat să o aibă în echipa sa pe Kristalina Georgieva, actualul comisar bulgar. Fost vicepreşedinte al Băncii Mondiale, ea şi-a făcut o bună reputaţie ca şi comisar european.

Tocmai de aceea, susţin sursele europene citate de publicaţia de la Bruxelles, preşedintele desemnat al Comisiei a vrut să se asigure, într-o discuţie telefonică avută cu premierul bulgar, că Georgieva va fi sprijinită şi pentru următorii cinci ani.

Variantele experţilor

Carnegie Europe a consultat mai mulţi experţi europeni referitor la persoana cea mai potrivită să deţină această poziţie.

Fraser Cameron, directorul EU-Asia Center

Frank-Walter Steinmeier este cel mai potrivit, cel mai experimentat ministru de externe luând în considerare cele trei mari state UE – Germania, Franţa şi Marea Britanie. Însă el simte că poate avea mai multă infuenţă de la cârma diplomaţiei germane. Aşa că varianta a doua ar fi Kristalina Georgieva, respectatul comisar pentru ajutor umanitar, care ar fi capabilă să facă o legătură între Comisie şi serviciul extern al UE. Însă şansele ei sunt mici, având în vedere influenţa slabă a Bulgariei.

Think-tank-urile îi consideră potriviţi pe ministrul de externe suedez, Carl Bild şi Radek Sirkorski. Frans Timmermans, şeful diplomaţiei olandeze, ar fi o alegere bună, dar din moment ce Jean-Claude Juncker a obţinut funcţia de preşedinte al Comisiei, este puţin probabil ca un alt reprezentant din Benelux să obţină o funcţie de top.

John Kornblim, senior consultant la prestigioase firmă de avocatură Noerr LLP şi fost ambasador al SUA

Într-o lume ideală, nu ar fi niciun succesor a lui Catherine Ashton şi nici al lui Herman Van Rompuy. Puterile şi influenţa lor sunt atât de limitate încât sunt mai degrabă o ruşine pentru UE, decât un ajutor. (…)

Dacă liderii UE ar putea accepta un lider adevărat, atunci cineva ca ministrul de externe suedez, Carl Bildt, ministrul de externe belgian, Didier Reynders, sau fostul ministru de externe spaniol, Miguel Angel Moratinos ar fi potrivit.

Toţi sunt politicieni şi diplomaţi cu experienţă, capabili să impună respect în UE, dar şi partenerilor externi. În plus, la fel de importantă este şi experienţa lor ministerială, care de cele mai multe ori contează la fel de mult ca şi competenţa profesională pentru o astfel de poziţie.

Vivien Pertusot, şefa biroului de la Bruxelles a Institutului Francez pentru Relaţii Internaţionale

Cei preocupaţi de politica externă ar vrea o persoană puternică, cu strategie, influentă şi capabilă să exercite presiune când e nevoie, dar o astfel de pasăre rară este puţin probabil să fie aleasă.

Deţinătorul acestei funcţii ar putea deţine unele dintre aceste calităţi. Iar numele care au apărut în dezbaterea publică, precum cel al ministrului polonez Radek Sirkorski, al ministrului italian Federica Mogherini, al comisarului european pentru ajutor umanitar, Kristalina Georgieva, sau preşedinta comisiei de afaceri externe a Adunării Naţionale, Elisabeth Guigou, a avea unele dintre aceste calităţi.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.7.2014

Lăsați un comentariu


Europa

China multiplică confruntările cu restul lumii în competiția  cu SUA –  Analiză  AFP

Impunerea așa zisei legi a siguranței în Hong Kong China este și un obiectiv al  campaniei de multiplicare a confruntărilor cu restul lumii, în  cursa… Mai mult

Europa

Fostul premier Edouard Philippe va fi anchetat privind gestionarea crizei Covid-19

Iulian Soare

O anchetă judiciară cu privire la gestionarea crizei COVID-19 în Franţa va fi declanşată împotriva fostului premier Edouard Philippe (foto) şi a foştilor miniştri ai… Mai mult

Stiri

Aventuri în țara laptelui: Lactalis închide fabricile de lapte de la Vatra Dornei și Floreni, care produceau sub brandul La Dorna

Razvan Diaconu

Lactalis a anunțat vineri că a decis să închidă unitățile de producție din Floreni și Vatra Dornei. Grupul  francez  motivează că a luat „această decizie… Mai mult

Europa

România este considerată nesigură de Marea Britanie din punctul de vedere al infectării cu  Covid-19

Iulian Soare

România nu a fost inclusă pe lista celor 59 de țări considerate “sigure” comunicată vineri de    Departamentul de Transport al Guvernului Marii Britanii. Prin… Mai mult

Stiri

ONRC: Numărul de firme dizolvate a scăzut cu peste 31%, în primele cinci luni din 2020

Adrian N Ionescu

Numărul de firme dizolvate a scăzut cu 31,66% în primele cinci luni din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, la 9.675, faţă de… Mai mult

Stiri

Remdesivir, primul medicament împotriva Covid-19 autorizat de UE. SUA a cumpărat 90% din producția următoarelor 3 luni

Razvan Diaconu

Comisia Europeană a autorizat vineri “punerea pe piaţă condiţionată” a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene, utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus. Compania… Mai mult

Stiri

Alpha Bank România lansează aplicația care transformă telefonul mobil în POS

Vladimir Ionescu

Alpha Bank este prima bancă din România care va lansa o aplicație ce transformă telefonul mobil în POS. Soluția este compatibilă cu dispozitivele mobile Android… Mai mult