joi

11 aprilie, 2024

26 iunie, 2023

Țările UE au convenit luni să mărească plafonul maxim al fondului utilizat pentru finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina cu 3,5 miliarde de euro, anunță Reuters. Decizia de luni crește plafonul fondului la peste 12 miliarde de euro.

Surse europene au declarat săptămâna trecută că șeful diplomației UE, Josep Borrell, a cerut guvernelor să majoreze plafonul financiar al Facilităţii europene pentru pace (EPF), care a alocat deja aproximativ 4,6 miliarde de euro în ajutor militar pentru Ucraina.

„Decizia de astăzi va asigura din nou că avem finanțarea pentru a continua să oferim sprijin militar concret forțelor armate ale partenerilor noștri. Facilitatea și-a dovedit valoarea. A schimbat complet modul în care ne sprijinim partenerii în apărare. Face UE și partenerii săi mai puternici”, a spus Josep Borrell într-un comunicat.


EPF, înființată în 2021, a fost concepută de UE pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare să cumpere echipament militar european. Dar cele 27 de state membre decis după invazia Rusiei în Ucraina să-l folosească și pentru a aduce arme în sprijinul Kiev.

Fondul este separat de bugetul UE, care nu are voie să finanțeze operațiuni militare. Acesta permite țărilor UE care furnizează arme și muniție Ucrainei să recupereze o parte din costurile cu armament trimis Kiev.

Țările UE contribuie la fond în funcție de dimensiunea economiilor lor.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: