luni

13 mai, 2024

13 iunie, 2023

Miniștrii apărării din NATO se întâlnesc joi, la Bruxelles, cu șefii a 25 de mari companii occidentale din apărare, anunță Euractiv. La discuții participă și oficiali ai companiei românești Romarm. Reuniunea de la Bruxelles reflectă interesul NATO de a face parte din discuțiile din industria de apărare, afirmă diplomați și surse din industrie.

Pe măsură ce puterile occidentale caută modalități de a continua sprijinul militar acordat Ucrainei și de a-și reface stocurile de muniții și armamente, alianța militară încearcă să creeze o perspectivă pe termen lung a investițiilor și comenzilor care să fie comunicată industriei.

NATO lucrează la un plan de acțiune pentru producție de apărare

NATO vrea să pună la punct un plan de acțiune pentru producția de apărare, semnalând intenția de a agrega cererea membrilor alianței pentru industrie. Industria speră că întâlnirea va fi un pas înainte în ceea ce privește viitorul plan de acțiune.


Nu există nicio agendă oficială a discuțiilor și nu se așteaptă deocamdată un rezultat concret, ci stabilirea unor principii de colaborare și dialog.

Masa rotundă va fi prezidată de Grupul consultativ industrial al NATO (NIAG).

Cine din industrie a fost invitat la reuniune

La reuniunea de la Bruxelles participă reprezentanți de nivel înalt și directori generali ai companiilor de apărare, în special ale celor care produc diferite tipuri de muniție.

Pe partea industriei europene de apărare au fost invitați la discuții reprezentați ai FN Herstal din Belgia, MBDA (companie franco-italiană), Patria din Finlanda, Rheinmetall din Germania, Nammo din Norvegia, KNDS (companie franco-germană), Leonardo din Italia, precum și Roketsan din Turcia.


Sunt așteptate și unele industrii de pe flancul estic al NATO, cum ar fi Arsenal din Bulgaria și Cehoslovac Group (holding ceh).

Venind din SUA, vor fi prezente Raytheon Technologies și Lockheed Martin, care produc sisteme de rachete Javelin, HIMARS și Patriot trimise forțelor armate ucrainene.

Lista companiilor invitate, conform Euractiv, ar include și Baykar din Turcia sau Tekever din Portugalia, precum și British BAE Systems, Romarm din România, producătorul croat de tancuri de luptă Đuro Đaković Grupa, Milrem Robotics din Estonia și Thales din Belgia.

Prioritate: asigurarea munițiilor pentru Ucraina

Interesul NATO de a colabora mai strâns cu industria de apărare vine în urma insistențelor Ucrainei de a primi mai multe muniții pentru a începe contraofensiva asupra trupelor ruse în această primăvară.

UE a jucat un rol activ în aceste eforturi și s-a plasat în prim-planul dezbaterii, cu planuri și finanțare care stimulează statele membre să trimită Ucrainei armamente și muniție de război din propriile stocuri, așa cum procedează și SUA sau Marea Britanie.

În paralel, NATO, ca organizație, și-a concentrat sprijinul asupra echipamentelor neletale și a mesajelor politice.

În alegerea invitaților la reuniunea de joi, „formatul mic și concentrat a fost decis pentru a facilita o discuție de fond”, a declarat un oficial NATO pentru Euractiv. Deși acum se pune accent pe muniții, „vor fi și alte întâlniri cu industria în viitor, în diferite formate, inclusiv Forumul industrial obișnuit al NATO, care să includă o gamă mult mai mare de industrii aliate”, a adăugat oficialul NATO.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: