vineri

29 martie, 2024

21 martie, 2023

UE a ajuns luni seara la un acord pentru a trimite Ucrainei 1 milion de obuze de calibrul 155 mm în următoarele 12 luni.

Planul, anunțat de Josep Borell, prevede ca UE să doneze muniție din propriile stocuri și, de asemenea, să cumpere în comun noi obuze pentru Ucraina.

De asemenea, deschide posibilitatea ca UE să ajute țările să cumpere în mod colectiv muniție pentru Ucraina, stabilind obiectivul de a „procura în comun” aceste muniții, „în cel mai rapid mod posibil” înainte de octombrie.

Nevoile Ucrainei depășesc capacitatea de producție a Europei


Diplomații și miniștrii au finalizat strategia în timpul întâlnirilor de la Bruxelles de duminică și luni. Liderii UE sunt așteptați să dea aprobarea finală la summit-ul de la Bruxelles, în cursul acestei săptămâni.

„O decizie istorică”, a scris pe Twitter șeful diplomației UE, odată ce acordul a fost încheiat luni. Planul s-a conturat rapid în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor că Ucraina va rămâne fără obuze pentru a opri atacurile Rusiei.

Oficialii ucraineni au spus că au nevoie de cel puțin 1 milion de obuze de 155 de mm pentru a-și menține apărarea – o cifră care depășește cu mult capacitatea de producție anuală a Europei.

Planul financiar pe trei paliere

Pentru a compensa deficitul, UE a elaborat un plan în mai multe etape.


În primul rând, alocă 1 miliard de euro țărilor care pot fie să doneze imediat muniție din propriile stocuri, fie să redirecționeze comenzile existente.

Apoi, va rezerva încă un miliard de euro pentru achiziții comune de muniții pentru Ucraina și pentru a înlocui obuzele donate de Europa.

În cele din urmă, dorește să exploreze modalități de a spori capacitatea Europei de a fabrica munițiile de care are nevoie în anii următori.

Finanțarea pentru acest demers este de așteptat să provină din așa-numita Facilitate europeană pentru pace, principalul vehicul al UE în timp de război, pentru a rambursa parțial țărilor valoarea munițiilor trimise în Ucraina.

Contractele de achiziție vor merge la firme europene din industria de apărare

Mai puțin clar este cum va finanța UE, dincolo de cele 2 miliarde euro alocate primelor două paliere, relansarea producției de arme și muniții.

Țările UE nu au avansat nicio soluție de finanțare a ultimului palier al planului său: creșterea capacității industriale pentru anii următori.

Documentul agreeat luni invită doar Comisia Europeană să exploreze problema și „să prezinte propuneri concrete”.

„Avem o problemă legată de capacitatea industrială”, a spus pentru Politico un înalt oficial european la sfârșitul săptămânii trecute, referindu-se la eforturile Europei de a consolida producția autohtonă de apărare.

Cele 2 miliarde de euro, a admis luni și ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, reprezintă „un pas clar și solid înainte, dar nu va fi suficient”.

Acordul pare să avantajeze Franța și numeroasele sale firme de apărare, dar și companii est-europene din industria de apărare.

Planul aprobat luni indică faptul că toate contractele comune ale UE vor ajunge, în teorie, la firme din interiorul UE și din Norvegia.

18 state, inclusiv România, au fost de acord să lase Agenția Europeană de Apărare să negocieze contracte în numele lor

În ciuda acordului, detaliile exacte de funcționare ale programului nu sunt încă stabilite. Oficialii au explorat două idei: negocierile contractelor comune de achiziție să fie conduse de agenții UE sau dacă țările ar trebui să se unească pe cont propriu.

Oficialii UE și-ar dori un rol pentru Agenția Europeană de Apărare (EDA), organismul UE menit să ajute țările să coopereze în probleme de securitate națională. Unele state membre sunt însă reticente în a accepta ca Bruxelles să devină, în esență, negociatorul contractelor militare ale Europei.

În cele din urmă, doar 18 țări au semnat un acord de colaborare cu EDA pentru „achiziții în comun” de muniție. E vorba de Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxembourg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia.

De precizat: Italia, Spania, Polonia, Letonia și Lituania nu sunt semnatare ale acordului.

Acordul cu EDA prevede două eforturi paralele: „o procedură rapidă de doi ani pentru muniția de artilerie de 155 mm și un proiect de șapte ani de achiziție a mai multor tipuri de muniție”.

Separat, statele vor putea să formeze grupuri de trei sau mai mulți pentru a negocia în comun contracte pe cont propriu.

Trei diplomați au spus că Țările de Jos și Danemarca, de exemplu, și-au exprimat interesul să se alăture Germaniei în eforturile sale naționale de a livra mai multe muniții.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: