sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 iunie, 2014

Comisia Europeană a cerut marţi Bulgariei să suspende construcţia gazoductului South Stream pe perioada în care investighează modul de atribuire a contractelor, informează presa internaţională.

Executivul UE a avertizase și anul trecut Sofia că Bulgaria nu poate continua construcţia gazoductului fără a se supune legislaţiei comunitare, inclusiv regulilor care prevăd ca alte firme să aibă accesul la distribuţia de gaz pe conductă.

Comisia le-a scris autorităţilor de la Sofia luni, cerând informaţii despre modul în care au fost atribuite contractele de construcţie a gazoductului, a spus un purtător de cuvânt al CE. Solicitarea este începutul unei proceduri de infringement (de încălcare a tratatelor UE).


UE are motive să creadă că au fost încălcare legile concurenţei în atribuirea de contracte publice, a spus Chantal Hughes, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru piaţa internă. Aşa că, până la lămurirea situaţiei, lucrările vor fi suspendate la socilitarea executivului european. Bulgaria are la dispoziţie o lună pentru a trimite explicaţiile solicitate.

South Stream are o capacitate de transport de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an şi ar urma să transporte 12% din cantitatea de gaz consumată anual în Europa. Finalizarea proiectului ar trebui să aibă loc în 2018 şi este traseul gazelor ruseşti spre Europa, ocolind Ucraina.

Un alt purtător de cuvânt al Comisiei, Antoine Colombani, a dat marţi detalii suplimentare referitor la îngrijorările Comisiei Europene referitor la contractele statului bulgar.

Una dintre ele este aceea că South Stream Bulgaria, un joint venture între Bulgaria şi Gazprom, de 50% – 50%, a primit contracte de proiectare, finanţare, construcţie şi operare a gazoductului fără o procedură concurenţială de achiziţii publice.


UE mai este de asemenea îngrijorată că potrivit acordului încheiat între Bulgaria şi Rusia, compania South Stream Bulgaria poate alege preferenţial firme din cele două ţări în subcontractrea locrărilor la proiect.

„Cum lucrările sunt pe cale să înceapă, trebuia să acţionăm rapid”, a spus purtătorul de cuvânt al CE. El a adăugat că UE analizează şi situaţia din celelalte state implicate în proiect. Rusia a semnat contracte cu Bulgaria, Grecia, Croaţia, Slovenia, Ungaria, Austria şi Serbia.

Bulgaria a răspuns că se conformează solicitărilor CE

Ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria a spus, într-o declaraţie de presă citată de Wall Street Journal, că ţara sa se va conforma cerinţelor Comisiei şi va răspunde în timp la scrisoarea Bruxelles-ului.

Oficialul de la Sofia a spus că modul în care au fost atribuite contractele pentru proiectarea, construirea şi punerea în funcţiune a sectorului din Bulgaria a gazoductului este conform procedurilor legale, potrivit legilor bulgare şi comunitare.

Istoricul problemelor Bulgariei cu Comisia Europeană legate de South Stream

În decembrie anul trecut, Comisia a spus că toate acordurile bilaterale pentru construirea South Stream semnate de rusia cu ţările prin care va trefe gazoductul încalcă legile comunitare şi trebuie renegociate. Bruxelles-ul chiar se oferea să acorde ajutor pentru soluţionarea acestor probleme legale.

În 27 mai, premierul bulgar Plamen Oreşarski a avut o întâlnire cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi l-a asigurat că South Stream va fi construit respectând legislaţia comunitară.

Însă în timp ce cei doi se aflau în întâlnire, a apărut informaţia că o firmă rusească, al cărei deţinător este supus sancţiunilor SUA, va construi sectorul bulgaresc al proiectului.

Este vorba despre consorţiul Stroytransgaz, al cărei acţionar majoritar (63%) este Volga Group, deţinut de Ghenadi Timcenko.

Valoarea lucrărilor de construcţie pe teritoriul bulgar se ridică la 3,5 miliarde de euro, iar între 20 şi 20% din implementare a fost subcontractată firmelor bulgare.

În aceeaşi zi, preşedintele Barroso a spus clar că CE va începe procedura de infringement împotriva Bulgariei. Iar această procedură nu vizează doar operarea gazoductului, ci şi construirea sa.

Îngrijorările Comisiei vizează relațiile Bulgaria-Rusia

Problemele sunt însă mai vechi. Potrivit Euractiv.com, Comisia a trimis autorităţilor bulgare, în luna august a anului trecut, o scrisoare în care analiza în detaliu acordul Bulgaria-Rusia.

Documentul de şase pagini, adresat ministrului Energiei, nu a fost niciodată făcut public, în ciuda presiunilor unor parlamentari bulgari pentru a se întâmpla acest lucru.

Toate cele 7 acorduri semnate de statele prin care va trece conducta încalcă regulile pieţei energetice europene, care prevăd o separare între producătorii de energie şi distribuitori, însă scrisoarea identifica, în cazul Bulgariei, şi alte probleme:

  • Bulgaria s-a angajat să acorde cel mai favorabil regim de taxare Gazpromului, ceea ce încalcă, potrivit Comisiei, regulile privind ajutorul de stat
  • Acordul stipulează că firmele din Grecia şi Bulgaria vor fi subcontractante, iar o altă prevedere arată că vor fi favorizate, vor avea prioritate firmele părţilor semnatare, adică bulgăreşti şi ruse, ceea ce încalcă legile concurenţei din UE
  • Acordul mai stipulează că tarifele pentru folosirea gazoductului ar fi stabilite „de companie”, adica de joint venture Bulgaria-Gazprom, ceea ce este în contradicţie cu puterile reglementatorilor naţionali de a aproba tarifele în concordanţă cu legile UE

Reacţia Rusiei la presiunile Comisiei

Săptămâna trecută, Alexei Miller, CEO Gazprom, a spus că Rusia nu intenționează să renunțe la îndeplinirea obligațiilor în cadrul proiectului South Stream. Șeful companiei Gazprom crede că CE nu are temeiuri legale să oprească acest proiect și South Stream este pus în aplicare.

„Lucrările din Bulgaria, Serbia și Ungaria sunt realizate conform graficului. Și nu există nici un fel de dubii că gazele vor veni în Bulgaria la sfârșitul anului viitor prin prima conductă maritimă”, a afirmat acesta.

La rândul său, Vladimir Putin, a vorbit şi el despre proiect. „Dacă și de acum înainte ne vom confrunta cu probleme referitoare la South Stream, iar Bruxellesul ne pune permanent bețe în roate în privința acestui proiect, atunci vom examina și alte variante – via țările care nu intră în UE. Pur și simplu UE va primi încă o țară de tranzit”, a declarat liderul de la Kremlin.

În plus, ruşii anunţă că Grecia a solicitat o ramificare a gazoductului, pentru a o branşa la reţeaua sa naţională.

La sfârşitul lunii aprilie, Moscova a dat în judecată la OMC Uniunea Europeană, pentru al trebilea pachet energetic al UE.

Gazprom va încerca să atragă finanțare externă pentru proiect, însă este pregătit și pentru un scenariu negativ astfel că va finaliza acest proiect și fără finanțare internațională, a declarat marți directorul general adjunct Alexander Medvedev, potrivit RIA Novosti.

„Finanțarea de proiect a fost încheiată cu succes în cazul Nord Stream și Sakhalin-2 și cred că aceste instrumente vor fi utilizate și în cazul South Stream. În cazul în care mă întrebați dacă suntem gata pentru cel mai prost scenariu vă răspund cu siguranță că suntem pregătiți”, a afirmat el.

Un proiect politic, expresie a influenţei Rusiei

În ultimele luni, UE s-a opus tot mai mult şi mai evident proiectului South Stream, pe măsură ce criza din Ucraina s-a acutizat. În martie, Bruxelles-ul a îngheţat discuţiile la nivel politic cu Rusia, care ar fi avut scopul de a rezolva problemele referitoare la aprobarea proiectului.

South Stream a fost şi este un proiect politic, prin care Gazprom îşi manifestă influenţa şi cultivă dependenţa Europei de resursele ruse.

Pentru multă vreme, gazoductul rusesc a fost la concurenţă cu proiectul european Nabucco, menit să aducă gazul azer în Europa şi să fie o alternativă la gazul rusesc. Nabucco avea pe traseul său şi România.

Anul trecut, consorţiul care gestionează gazul azer a decis să îşi transporte gazuol spre europa prin alt gazoduct, TAP (Grecia, Albania, Italia) şi Nabuco. Această decizie a fost încurajată de rusia şi alimentată de incapacitatea europenilor de a-şi promova interesele.

După ani întregi de declaraţii de susţine, dar fără a fi urmate de fapte, UE a început să aibă ezitări referitor la Nabucco. Ele au fost provocate de diferenţele de opinie dintre participanţii la proiect, jocul pe ccont proprriul al Germaniei în Relaţia cu Rusia, dar şi neimplicarea SUA în această problemă.

Cert este că, după aproape un deceniu de discuţii şi rivalitate, proiectul rusesc a câştigat.

De la izbucnirea crizei din Ucraina şi noul război rece care pare să fi rezultat între Occident şi Rusia după invazia şi anexarea Crimeei, situaţia însă s-a schimbat. Cu atât mai mult cu cât au apărut îngrijorări în Germania privind faptul că Rusia foloseşte influenţa sa în Bulgaria ca pe un cal trioan în Europa.

Rapoarte interne ale guvernului federal german, obţinute de Der Spiegel, ar arăta că Moscova transformă Sofia într-un cap de pod către Uniunea Europeană. Relaţiile dintre Rusia şi Bulgaria ar fi atât de strânse, încât Kremlinul ar influenţa direct procesul legislativ.

În sprijinul acestei afirmaţii vine conţinutul unor scrisori confidenţiale ale Gazprom către guvernul de la Sofia, publicate în presa bulgară acum ceva vreme.

Gigantul energetic rus ar fi dictat formulările legislative care privesc contrucţia gazoductului South Stream. Guvernul bulgar a stabilit că sectorul bulgăresc din South Stream este doar „o simplă bucată de legătură”, pentru a-l sustrage din jurisdicţia reglementărilor europene şi a intrat astfel în conflict cu Comisia Europeană.

Influenţa Moscovei în Bulgaria este poosibilă din cauza totalei dependenţe a ţării vecine de gazele naturale din Rusia. În plus, Rusia este extrem de prezentă şi în alte sectoare ale economiei, precum turismul şi imobiliarele.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: