joi

25 aprilie, 2024

27 martie, 2019

Uniunea Europeană se gândește că ”Ziua păcălelii” din 2020 ar putea fi o primă zi bună pentru ca Marea Britanie să experimenteze ”independența” față de Uniunea Europeană. Oferta, scrie The Guardian, ar fi putut fi făcută dacă premierul Theresa May ar fi solicitat, săptămâna trecută, o amânare pe termen lung a Brexit.

Theresa May a crezut însă că, în criză de timp și de soluții alternative, Camera Comunelor va accepta într-un final acordul negociat cu Uniunea Europeană și a decis să ceară Uniunii o prelungire scurtă, până la data de 30 iunie 2019, a datei Brexit.

Răspunsul UE a fost categoric: ieșire fără acord la data de 12 aprilie, sau cu acord, la data de 22 mai.


În așteptarea solicitării oficiale a premierului Theresa May, UE se pregătise și pentru ”varianta B”, în documentele interne pregătite pentru summit-ul din 21 martie fiind trecută și varianta unei amânări cu un an a Brexit, până la 31 martie 2020.

Surse citate de The Guardian afirmă că data ar fi fost aleasă astfel încât Marea Britanie să nu poată influența planuri pe termen lung ale UE, cum ar fi următorul buget multianual.

Opțiunea unei amânări de un an rămâne în continuare valabilă, dacă Camera Comunelor va decide, miercuri seara, în acest sens.

(Citiți și: Ce variante pregătește Camera Comunelor în speranța că poate debloca procesul Brexit)

Camera Comunelor a votat luni seară un amendament prin care s-a decis preluarea controlului procesului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană de la Guvern.


Amendamentul a fost adoptat cu 329 la 302 voturi, după o dezbatere în care mulți parlamentari au exprimat exasperare față de eșecul guvernului de a produce un acord de retragere pe care să îl considere viabil.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: