vineri

19 aprilie, 2024

25 noiembrie, 2018

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică, în absența premierului Theresa May, acordul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Șefii de state şi de guverne au dat undă verde atât acordului care stabileşte termenii „divorţului”, cât şi declaraţiei politice privind legăturile viitoare cu Londra.

”Este o zi tristă şi o tragedie”, a declarat preşedintele Comisiei Europene înaintea întâlnirii, în vreme ce preşedintele României spunea că este mulţumit de faptul că drepturile conaţionalilor din Marea Britanie vor fi protejate după Brexit.


Cel mai greu pas pentru premierul britanic Theresa May abia urmează-  luna viitoare, proiectul de acord Brexit va fi votat în Parlamentul de Londra, în condițiile în care, chiar dacă deține majoritatea în Parlament, premierul se confruntă cu o rebeliune în propriul său partid.

(Citiți și: 4 demisii din cabinetul May după aprobarea acordului Brexit)

”Sunt convins că parlamentul britanic, un parlament inteligent, va ratifica acest acord”, a spus Jean Claude Juncker la finalul reuniunii.

Acordul trebuie ratificat nu doar de parlamentul de la Londra, ci și de parlamentele celor 27 state membre UE, înainte de finalul lunii martie 2019, când se va produce Brexit.

Și Parlamentul European trebuie să aprobe textul, lucru care, potrivit președintelui Antonio Tajani, se va petrece în ianuarie 2019. ”Vom vota acest acord, există o majoritate care dorește asta. E și un semnal pentru prietenii noștri din parlamentul de la Londra- este un acord bun pentru ambele părți”, a spus Antonio Tajani.

(Citiți și: Brexit / Miniştrii afacerilor europene din UE27, undă verde proiectului de acord cu Londra)


Dacă toate legislativele implicate în proces vor aproba acordul, atunci Marea Britanie va mai rămâne membră a Pieței unice și a Uniunii vamale, fără să fie reprezentată și fără vreo putere de decizie, pentru o perioadă de tranziție de 21 de luni, care începe după data de 29 martie 2019.

O prelungire a perioadei de tranziție, de până la unul sau doi ani, este stabilită pentru situația în care negocierile legate de relațiile viitoare dintre Marea Britanie și statele membre UE nu sunt încheiate înainte de decembrie 2020.

(Citiți și: Acordul Brexit – aprobat de guvernul britanic: problemele și soluțiile acestora)

Liderii europeni au afirmat duminică, la unison, că odată aprobat la summitul extraordinar de la Bruxelles, textul acordului nu mai poate suferi nicio modificare.

Cea mai așteptată declarație a fost cea a reprezentantului Republicii Irlanda. Premierul Leo Varadkar a spus că cel mai bine pentru Marea Britanie era dacă ar fi rămas membră a UE. ”Am petrecut 2 ani încercând să negociem un acord care să ne apere interesele, cetățenii li economia și cred că am reușit să facem asta”, a comentat oficialul irlandez.

Precizările președintelui Iohannis

”Este un document foarte important și pentru România, pentru că în el sunt stipulate condițiile în care vor fi tratați românii din Marea Britanie. Dacă acest acord intră în vigoare, protejează românii aflați în Marea Britanie. Pot munci, pot studia, pot primi pensii și asigurari de sanatate. Am insistat cu succes până acum să fie lămurite aceste lucuri. Am insistat să nu existe discriminări între membrii UE, de exemplu să nu se introduca vize pentru românii care merg în Marea Britanie și aceste lucruri au fost clarificate în sensul dorit de noi”, a explicat președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la finalul reuniunii extraordinare a liderilor UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: