luni

15 aprilie, 2024

2 iunie, 2017

Comisia Europeană va începe colaborarea cu cele 3 state Baltice pentru ca acestea să se conecteze, prin intermediul Poloniei, la rețeaua europeană de  furnizare a energiei electrice, astfel ca până în 2025 să fie independente față de Rusia.

Anunțul a fost făcut joi de către Comisarul peentru Energie, Miguel Arias Cañete, citat de Reuters.

Lituania, Letonia și Estonia, foste componente ale URSS, doresc să se decupleze de la Sistemul Integrat de Energie, realizat în comun de Rusia și Belarus, chiar dacă Rusia nu le-a oprit niciodată fluxul de energie și nici n-a amenințat vreodată că o va face.


”Am lucrat destul de intens să finalizăm un acord politic privind sincronizarea sistemelor de alimentare cu energie electrică deținute de Statele Baltice cu rețeaua continentală”, a declarat pentru Reuters Comisarul pentru Energie și Schimbări Climatice.

Comisia Europeană și Statele Baltice se află în faza finală de pregătire a memorandumului de înțelegere, document ce va  sprijini politic conectarea la rețeaua europeană de energie a balticilor și care ar putea fi semnat în iunie.

”Prin memorandumul de înțelegere vom anunța că sprijinim independența energetică deplină a Statelor Baltice, care se vor putea alimenta din rețeaua europeană cel mai târziu în 2025. Am analizat toate detaliile pentru a vedea care este soluția cea mai avantajoasă economic și am ajuns la concluzia că aceste țări trebuie să fie conectate la rețeaua continentală”, a preciat Miguel Arias Cañete.

Operațiunea de sincronizare, anunță Reuters, presupune realizarea unui interconector între Polonia și Lituania, lucrare care va costa aproximativ 190 milioane de euro.


Alte variante analizate au fost cea a conectării cu statele nordice sau transformarea în sistem autonom.

Stalele Baltice doresc de mult timp să fie indepenente din punct de vedere energetic față de Rusia, în special din cauza lipsei de transparență a gradului de întreținere a rețelei din Rusia.

Până în prezent, Estlink (conexiune între Estonia și Finlanda), LitPol (conexiune între Lituania și Polonia) și Nordbbalt (conexiune între Suedia și Lituania) au ridicat gradul de interconectare al Statelor Baltice cu piața de electicitate a UE la aproximativ 22%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: