miercuri

1 mai, 2024

18 aprilie, 2024

Liderii UE au decis miercuri să lanseze un grup de lucru de criză pentru a centraliza monitorizarea și schimbul de informații cu privire la încercările Rusiei de a interveni în alegerile europene din iunie. Acest grup are caracter temporar, Bruxelles intenționând după alegeri să construiască un sistem permanent.

Luna trecută, autoritățile cehe și poloneze au reclamat o operațiune de influență pro-rusă în Europa, care ar fi implicat membri ai Parlamentului European și candidați pentru alegerile UE din iunie.

(Citește și: ”Un nou scandal la Bruxelles: europarlamentari plătiți să facă propagandă Rusiei”)

Grup de lucru temporar

Ca reacție, scrie Euractiv, liderii UE au convenit să lanseze acest grup de lucru temporar de criză în cadrul unui aranjament de răspuns la crize politice integrate (IPCR), după care vor fi luate în considerare sistemele permanente, a anunțat miercuri seara prim-ministrul belgian Alexander De Croo.


Decizia de miercuri permite țării care deține președinția rotativă a Consiliului UE, în prezent Belgia, să înființeze acest grup operativ, urmând să sprijine coordonarea rapidă și luarea deciziilor în criză.

Grupuri similare au funcționat anterior, în timpul pandemiei de COVID-19 și după debutul războiului Rusiei în Ucraina.

Ce face grupul: monitorizează și transmite informări autorităților naționale

Premierul Alexander De Croo a precizat: Comisia, Serviciul European de Acțiune Externă, Parlamentul și Consiliul UE „vor monitoriza foarte îndeaproape ceea ce se întâmplă pentru a coordona informațiile, pe care le vor transmite organismelor și autorităților naționale, astfel încât acestea să poată interveni dacă este necesar”.

Înainte de summit-ul de la Bruxelles, pe 16 aprilie, prim-ministrul belgian Alexander De Croo și prim-ministrul ceh Petr Fiala au trimis membriilor Consiliului o scrisoare în care îndeamnă la acțiune rapidă împotriva influenței Rusiei.

Propunere: OLAF și EPPO să investigheze și interferența străină transfrontalieră


Scrisoarea celor doi premieri mai cere și reevaluarea mandatul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Parchetului European (EPPO) pentru a le permite să investigheze interferența străină transfrontalieră. Eventuala modificare va fi însă decisă după alegerile europene din iunie.

În urma investigațiilor serviciilor de informații cehe, Republica Cehă a sancționat publicația Vocea Europei și două persoane implicate în campanii de dezinformare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: