O campanie rusească de ingerință politică cutremură Europa, după ce oficiali de top au avertizat că Moscova a plătit membri ai Parlamentului European pentru a influența următoarele alegeri europene, scrie Politico.
„Acest lucru confirmă ceea ce am suspectat: Kremlinul se folosește de canale dubioase care se pretind publicații și folosesc bani pentru a cumpăra influență ascunsă”, a spus vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, care a adăugat că ultimele dezvăluiri sunt „foarte îngrijorătoare”.
Scandal plecat din Cehia
Scandalul a izbucnit atunci când guvernul ceh a sancționat miercuri website-ul numit Voice of Europe (Vocea Europei), despre care Praga a pus că ar face parte din operațiunea de influențare prorusească.
Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a spus joi că Rusia a abordat mai mulți membri ai parlamentului UE și că „i-a plătit pentru a promova propagandă rusească”. Noua campanie a Rusiei de a influența politica UE vine la mai puțin de trei luni înainte de alegerile europarlamentare din perioada 6-9 iunie și după scandalul de corupție și influență străină Qatargate, care a lovit Parlamentul European cu aproape doi ani în urmă.
„Nu ne putem permite să fim cu un pas în spatele lui Putin și al armatei sale de propagandă pe tabla de șah… Trebuie să nu pierdem din vedere faptul că el se va folosi de dezinformare și interferență străină ca o armă cu care să dezbine Europa”, a mai spus Jourová.
Prietenul lui Putin și-a asumat rolul de propagandist
Întreg scandalul s-a învârtit în jurul siteului Voice of Europe. Ministerul ceh de externe l-a sancționat pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuc, ”publicația” Voice of Europe, și o persoană, pe nume Artem Pavlovici Marcevski, suspectată că ar fi fost implicată în operațiune.
Viktor Medvedciuk, în vârstă de 69 de ani, este un politician pro-Kremlin, arestat în Ucraina în aprilie şi predat apoi Rusiei, în septembrie, în cadrul unui schimb de prizonieri. Vladimir Putin este naşul fiicei lui Viktor Medvedciuk, Daria.
Mai nou, Medvedciuc conducea „o operațiune de influență rusească” din Rusia pe teritoriul Cehiei folosindu-se de Voice of Europe, au declarat autoritățile.
Anchetă extinsă în Polonia
Și serviciile de securitate din Polonia au spus joi că au făcut percheziții în cadrul unei investigații internaționale în Varșovia și Tici, în vestul Poloniei, potrivit Reuters. Autoritățile ar fi confiscat 48.500 de euro și 36.000 de dolari.
Siteul Agenției Interne de Securitate din Polonia nu a mai putut fi accesat începând de joi seara.
Website găzduit în Țările de Jos
Pe pagina de YouTube a siteului Voice of Europe apar un număr de parlamentari UE, mulți dintre ei aparținând partidelor de extremă dreapta eurosceptice, care critică Pactul verde european, prezic prăbușirea iminentă a Uniunii Europene sau atacă Ucraina.
Website-ul își are originile în Țările de Jos.
Un antreprenor asociat la acea vreme cu siteul Voice of Europe „a lucrat cu” liderul de extremă dreapta Thierry Baudet în 2016 „pentru a promova referendumul despre Ucraina”, potrivit ziarului olandez NRC. E vorba de un vot popular în care alegătorii olandezi și-au exprimat opoziția față de un acord de asociere politică între Ucraina și UE.
Autoritățile europene cunosc acuzațiile ”și continuă să investigheze”
„Este pur și simplu o glumă amară să numești această operațiune de interferență rusească Vocea Europei, dar arată clar cât de mult Putin disprețuiește democrațiile noastre”, a spus comisarul Vera Jourová.
Acuzațiile conform cărora unii europarlamentari au fost plătiți pentru a promova propaganda Kremlinului au ridicat întrebări legate de identitatea celor care s-ar putea să fi luat bani. Parlamentul European a transmis că autoritățile europene cunosc acuzațiile și continuă să investigheze cazurile specifice.
***