vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 martie, 2014

Uniunea Europeană a îngheţat activele a fostului preşedinte Viktor Ianukovici, ale celor doi fii ai acestuia, şi ale altor 15 apropiaţi ai regimului Ianukovici. Lista acestora (care poate fi consultată AICI) a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE chiar în ziua reuniunii liderilor europeni de la Bruxelles.

Pe listă se mai află fostul premier, Mikola Azarov, şi fiul acestuia, fostul ministru de Interne, fostul procuror general, fostul şef al serviciilor de securitate, fostul şef al administraţiei prezidenţiale sau foşti miniştri ai Educaţiei, Sănătăţii.

Responsabilii vizaţi sunt implicaţi în „deturnare de fonduri publice”, arată Consiliul European într-un comunicat. „Sancțiunile includ măsuri pentru a încerca recuperarea fondurilor deturnate”, a arată documentul citat, precizând că sancțiunile au fost „stabilite inițial pentru 12 luni”.


Uniunea Europeană pune astfel în practică deciziile luate de miniştrii de Externe europeni în 20 februarie şi din 3 martie. Pe lângă îngheţarea activelor apropiaţilor regimului Ianukovici, decizia şefilor diplomaţiilor europene viza şi o anulare a vizelor acestora.

Îngheţarea activelor celor 18 membrii ai aparatului lui Viktor Ianukovici intră în vigoare chiar de joi, după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.

Săptămâna trecută, Austria a anunţat îngheţarea conturilor a 18 oficiali, cei de pe lista publicată joi în Jurnalul Oficial al UE. Înghţarea activelor se referă la fonduri şi resurse economice deţinute sau controlate de persoanele vizate sau entităţi controlate de aceştia: ei nu mai au acces la  bani gheaţă, cecuri, depozite bancare, acţiuni, participaţii, dar şi proprietăţi pe care le deţin în statele membre ale UE.

Măsuri similare luate de statele membre

Elveţia şi Lichtenstein au îngheţat, la rândul lor, activele a 20 de persoane, majoritatea lor aflate pe această listă întocmită de Uniunea Europeană. Fiul mai mare al fostului preşedinte deţine p societate comercială în Elveţia, specializată în vânzarea de cărbune din Ucraina.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: