UDMR ar putea împinge o eventuală decizie a coaliţiei de guvernare privind reorganizarea administrativ-teritorială dup alegerile locale din 2012, după cum a reieşit din discuţiile de marţi din coaliţie.
”Noi ne-am înţeles că este un subiect complicat, vom avea dezbateri şi dialog probabil pe o perioadă mai lungă, vom avea parte de studii de impact, de oportunitate, de fezabilitate. Vă daţi seama că acest lucru nu înseamnă o baghetă magică cu care să atingi Româna şi să o transformi în ce vrei tu. Premierul (Emil Boc – n.r.) ne-a ascultat, a spus că a înţeles că decizia politică trebuie să fie un rezultat al dezbaterilor. Probabil că sunt şanse să se încheie anul acesta, dar e posibil ca acest subiect să fie rezolvat după alegerile din 2012, după propria mea părere”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, senatorul UDMR Verestoy Attila, care a participat la şedinţa de coaliţie.
Referitor la dorinţa preşedintelui Traian Băsescu de organizare a alegerilor locale din 2012 pe baza noilor 8 superjudeţe, Verstoy a comentat: ”Multe lucruri vrem să se rezolve, dar şi dezvoltarea asta a României este mult mai lentă decât cum am fi dorit noi”.
Şi liderul UDMR, kelemen Hunor, a declarat că reorganzarea teritorială ar putea fi discutată de anul viitor, dacă nu se ajunge la o concluzie în coaliţie în acest moment.
”Se poate pune acest subiect în sertar şi reluăm discuţiile anul viitor sau după alegerile de anul viitor”, a spus Kelemen, într-o conferinţă de presă.
Ameninţările lui Kelemen: Fără majoritate în Parlament, nu avem Guvern
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a ameninţat direct, marţi, la Cluj, PDL cu prăbuşirea Guvernului prin ieşirea Uniunii de la guvernare, dacă premierul Emil Boc îşi va angaja răspunderea pe proiectul de reorganizare cu 8 superjudeţe.
”Nu ştiu dacă PDL şi premierul Emil Boc doresc să-şi asume răspunderea. Fără o susţinere în coaliţie, nu va avea majoritate în Parlament. Fără o majoritate în Parlament, nu există Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Încă nu ştiu dacă va insista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate în opt judeţe, dar, să fie clar, nu va exista o susţinere din partea noastră pe un astfel de proiect. Dacă va merge mai departe premierul, sau PDL, fără susţinerea noastră, înseamnă că vom avea o problemă în Parlament, nu va exista o majoritate. Dacă PDL vine să insiste cu asumarea răspunderii, nu va exista susţinerea noastră şi dacă nu există susţinere nici coaliţia nu funcţionează, dar nu vreau să intru în speculaţii. Important este că, dacă fără sprijinul nostru se va iniţia o asumare pe acest proiect, UDMR nu va susţine şi dacă nu va susţine înseamnă că nu face parte din majoritatea parlamentară”, a spus Kelemen Hunor, citat de Mediafax.
Maghiarii refuză şi trocul pe statutul minorităţilor
O soluţie posibilă pe care PDL ar putea să o ia în calcul pentru a forţa mâna UDMR să accepte cele 8 superjudeţe ar fi angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de regionalizare la pachet cu statutul minorităţilor.
Liderul senatorilor UDMR, Fekete-Szabo Andras, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, că Uniunea nu este de acord nici cu posibilitatea ca reîmpărţirea administrativ-teritorială pe 8 judeţe să fie adoptată prin angajarea răspunderii Guvernului la pachet cu legea statutului minorităţilor, pe care maghiarii o promovează de peste 5 ani.
”Nu se poate la pachet cu varianta de opt (superjudeţe – n.r.). Nu suntem de acord cu această variantă!”, a tranşat chestiunea Fekete-Szabo.
Senatorul a susţinut că statutul minorităţilor poate fi adoptat lejer până în vacanţa parlamentară de vară, fără să fie nevoie de angajarea răspunderii Guvernului, dacă există voinţă politică în coaliţie.
”Am discutat despre statutul minorităţilor. Timp mai este, pentru că mai sunt aproape 3 săptămâni. Dacă există voinţă politică, poate să iasă foarte repede raportul (de la Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor – n.r.), pentru că de 5 ani se discută fiecare cuvânt din acet proiect de lege, şi după aceea să se treacă la vot pe articole şi vot pe lege.
Nu trebuie neapărat prin asumarea răspunderi, în 2 săptămâni şi jumătate nu se poate adopta o lege care de 5 ani de zile s-a discutat în lung şi în lat?!”, a tunat Fekete-Szabo.
Băsescu ar putea forţa cu Opoziţia
Preşedintele Traian Băsescu încearcă să preseze UDMR prin semnale de reconciliere cu opoziţia pe marginea proiectului de regionalizare, arătând că există similitudini între punctul de vedere al USL şi viziunea sa.
“Am observat puncte de vedere favorabile reorganizării teritoriale. Există aproape un consens, chiar dacă unii vor 8 regiuni, alţii 9, alţii 16. Există puncte de vedere comune putere- – opoziţie şi există premisele unui dialog care să ne ducă la o poziţie comună. Cred că putem iniţia acest dialog înainte de vacanţa parlamentară. În acest sens, voi face partidelor o invitaţie probabil în a treia decadă a lunii iunie.Fac un apel ca acest subiect sa nu fie tratat din interese politice, pentru protejarea intereselor politice”, spunea Băsescu, săptămân atrecută.
De altfel, USL a avansat un proiect de regionalizare tot pe baza acualelor regiuni de dezvoltare, diferenţa majoră constituind-o faptul că regiunile cu persoanlitate juridică ce urmează a se forma să fie suprapuse pe actualele judeţe, care îşi vor păstra forma juridică, fapt ce necesită modificarea Constituţiei.
Îngrijorările UDMR privind o eventuală înţelegere Băsescu-USL sunt alimentate şi de posibilitatea creării unei comisii parlamentare la Senat, privind reorganizarea administrativ-teritorială, for care să reunească toate forţele parlamentare, după cum au arătat marţi surse din Senat. Astfel, UDMR ar putea fi mai uşor scoasă din ecuaţia deciziei.
Temerile maghiarilor sunt alimentate şi de anunţul categoric de marţi, privind particparea liderilor partidelor din opoziţie la consultările cu Băsescu, din 21 iunie.
”Discuţia despre reorganizarea administrativ-teritorială a Romaniei este o discuţie de principiu, care trebuie purtată conform tuturor normelor din Romania şi din UE şi acţiunea în acest sens presupune nişte paşi care trebuie străbătuţi (…)”, a spus liderul PNL, Crin Antonescu.
Şi Verestoy Attila a subliniat că UDMR va merge la Cotroceni. ”Noi totdeauna am fost prezenţi la consultări şi la dialog”, ne-a asigurat senatorul, unul dintre greii UDMR.
Versiunea oficială: O comisie a coaliţiei va discuta reorganizarea teritorială
În urma discuţiilor de marţi din coaliţia de guvernare, o comisie constituită în arcul guvernamntal va discuta mai departe problema reorganizării administrativ-teritoariale, pentru găsirea unei soluţii.
”Este constituită o comisie cu caracter politic care are această sarcină de a discuta şi de a găsi soluţia în care să rezolve problemele”, a spus secretarul general al PDL, Ioan Oltean, cel care anunţase anterior că reîmpărţirea pe 8 megajudeţe se va face rapid prin angajarea răspunderii Guvernului.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat că dialogul va continua în coaliţie pe tema reorganizării.
”Noi avem un proiect al nostru, îl discutăm în coaliţie. Există, practic, două paliere în acest moment. Există palierul politic, acolo unde se poartă discuţiile şi există, de asemenea, la nivelul Guvernului un grup de experţi care lucrează pe marginea implementării acestui proiect. Ceea ce este esenţial în acest proiect nu este numai redesenarea hărţii administrative a României. Aşa cum am spus, este vorba despre un proces de descentralizare. Cu alte cuvinte, de trecere a atribuţiilor de la structurile judeţene, sau multe din structurile deconcentratelor către primării. Este vorba de un proces de recalibrare a administraţiei, având ca unic scop aducerea serviciului public aproape de cetăţean”, a spus deputatul Voinescu, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL.
Reacţii în PDL
Vasile Blaga (senator, fost ministru al Administraţiei şi Internelor): ” Eu cred că nu ar trebui să se ajungă la asumarea răspunderii, ar fi bine să existe un punct de vedere, în primul rând, în coaliţie şi pe urmă cu toate forţele politice, e o problemă extrem de importantă. Regionalizarea este necesară, îmi aduc aminte că a fost prinsă şi în programul de guvernare din 2009 cu PSD şi pe urmă în programul de guvernare al actualei coaliţii. Trebuie să ajungem la o concluzie pe regiuni sau pe judeţe, ca să nu modificăm Constituţia, ca să se încadreze în NUTS II, adică undeva între 800.000 şi trei milioane de locuitori pentru că vor putea absorbi fonduri direct de la Bruxelles, fără Guvern”
Ioan Oltean (deputat, secretar general al PDL): ”În politică niciodată nu spui niciodată şi politica dialogului este deschisă şi, cu certitudine, partenerii noştri, împreună cu noi, vor găsi o cale de rezolvare a acestei situaţii. Vă asigur că şi UDMR şi PDL au suficiente resurse ca să identifice o soluţie avantajoasă pentru teritoriul României, reorganizarea României şi nu neapărat o formaţiune politică”.
Sulfina Barbu (preşedinta Comisiei de administraţie din camera Deputaţilor): ”Din punctul meu de vedere, cea mai eficientă organizare este pe cele opt regiuni – şi ne întoarcem la discuţiile şi studiile făcute în 1998 – 1999 când au fost stabilite cele opt regiuni. Dar, dacă partenerii noştri de Coaliţie au argumente serioase pentru un alt număr, nu mai mult din punctul meu de vedere de 12 regiuni, vom vedea”.
Pîrvulescu: Disensiunile PDL-UDMR pe regionalizare pot duce la formarea Guvernului de tehnocraţi
Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că discuţiile din coaliţie privind reorganzarea administrativ-teritorială nu au un scop administrativ, ci unul electoral.
”Finalitatea nu este de natură administrativă, ci politică şi electorală. De fapt, ne aflăm într-un exerciiu de negociere electorală, vizând viitoarele alegeri. PDL încearcă să-şi refacă imaginea şi să-şi recâştige electoratul, care este mai degrabă transilvănean, iar reproşurile legate de prezenţa maghiarilor la guvernare riscă să ducă PDL la pierderea următoarelor alegeri. Acesta e motivul pentru care au pus UDMR într-o situaţie aproape impozibilă”, a comentat preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.
El a apreciat că disensiunile dintre UDMR şi PDL în problema reîmpărţirii administrativ-teritoriale sunt insurmontabile, fapt care ar putea duce la căderea actualului guvern şi la formarea unui executiv de tehnocraţi, dorit de preşedintele Traian Băsescu.
”Pe de-o parte, UDMR nu poate să abordeze problema autonmiei şi regionalizării, iar pe dea ltă parte UDMR nu poate să-şi asume un proiect pentru care să fie privit ca organizaţie trădătare de electoratul maghiar radical. Cred că este insurmatibilă această problemă, nu poate fi negociată. UDMR nu este de acord cu o poziţie radicală şi şi-ar dori ca întraga problemă să fie amânată până după alegrile generale din 2012. PDL şi preşedintele Traian Băsescu nu doresc acest lucru şi de aici problema care riscă să ducă până la căderea Guvernului şi la formarea atât de discutatului şi speratului de către unii a aşa-numitului guvern de tehnocraţi”, a conchis Pârvulescu.
Cristian Ghinea: Potenţialul de şantaj al UDMR este ca bomba nucleară – nu-l poate folosi
Politologul Cristian Ghinea consideră că UDMR şi PDL nu pot ajunge la un numitor comun privind reorganizarea administrativ-teritorială, dar în cazul în care Guvernul îşi angajează răspunderea pe proiect, maghiarii nu vor ieşi de la guvernare.
”E destul de clar că UDMR vrea o zonă administrativă în care maghiarii să deţină majoritatea, iar PDL nu este gata să plătească preţul politic, pentru că ar stârni indignarea majorităţii româneşti. Altfel, dacă PDL e decis să meargă să-şi asume Guvernul răspundeream atunci mingea este la UDMR, care va decide dacă pică sau nu guvernul, dar este foarte mare riscul UDMR, pentru că, deocamdată USL – pe procentele din sndaje – nu are nevoie de UDMR.
Vor ameninţa, dar potenţialul de şantaj al UDMR este un fel de bombă nucleară: e bine că o ai, dar nu o foloseşti, pentru că distrugi tot. PDL nu crede că UDMR iese, pentru că UDMR riscă să iasă de tot de la guvernare”, a spus Ghinea.