marți

16 aprilie, 2024

18 decembrie, 2015

Arseni IaţeniukPrim-ministrul ucrainean Arseni Iațeniuk (foto)a anunțat vineri, potrivit AP, în cadrul ședinței de guvern, că Ucraina introduce un moratoriu privind rambursarea creditului în valoare de 3 miliarde dolari acordat de Moscova regimului Ianukovici.

Un tratament similar vor primi și datoriile contractate de două companii publice ucrainene- Pivdenne și Ukravtodor- care au față de Moscova datorii garantate de stat în sumă de peste 500 milioane dolari.

Creditul de 3 miliarde dolari ajunge duminică la scadență, Ucraina refuzând în ultimele zile propunerile de reeșalonare formulate de Rusia. „Suntem pregătiți pentru un litigiu”, afirmă Arseni Iatseniuk, răspunzând astfel amenințărilor Moscovei, care a anunțat Kievul că va deschide un proces la Curtea de arbitraj internațional.


Anunțul premierului Iațeniuk a fost prefigurat de o declarație a ministrului de Finanțe de la Kiev, care miercuri spunea că Ucraina ar încălca acordul privind restructurarea datoriilor încheiat cu creditorii internaționali dacă ar rambursa, până duminică, datoria față de Moscova.

Potrivit AP, Ucraina și-a manifestat disponibilitatea de a continua negocierile cu Rusia în privința termenilor de rambursare a creditului, acordat regimului Ianukovici cu 3 luni înainte ca acesta să cadă. Ucraina solicită restructurarea creditului în vreme ce Rusia admite doar reeșalonarea.

Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov, avertiza miercuri, în replică la anunțul omologului ucrainean, că Rusia ”va adopta pașii necesari pentru protejarea intereselor sale”.

În legătură cu acest credit, FMI a anunțat joi că datoria contractată față de Rusia în 2013 trebuie privită ca fiind un credit interguvernamental, nu ca un crediut privat, așa cum afirmă actuala putere de la Kiev.


În plus, Kievul acordă o dimensiune politică acestui credit, pe care îl consideră a fi ”o mită” acordată regimului Ianukovici cu scopul de a rezista în fața valului de proteste populare declanșate împotriva sa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: