duminică

14 iulie, 2024

8 martie, 2022

Este probabil ca Vladimir Putin să își intensifice ambițiile militare și să provoace NATO în țările din Marea Baltică dacă nu este oprit în Ucraina, a avertizat vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis (foto), într-un interviu acordat Politico.

Dombrovskis, care a crescut în Uniunea Sovietică și se bazează pe experiența sa de fost prim-ministru al Letoniei, a spus că UE trebuie să ia în serios amenințarea Rusiei, după ani de comportament echivoc al Bruxelles-ului față de Moscova.

„Dacă nu ajutăm Ucraina, lucrurile nu se vor opri în Ucraina. În mod clar, Putin este acum într-o stare de spirit agresivă și, din păcate, este probabil ca această agresiune să continue în alte țări”, a spus Valdis Dombrovskis.


Întrebat dacă este îngrijorat de soarta Republicii Moldova, el a identificat țările baltice ca fiind principala îngrijorare.

Retorica anti-baltice e în creștere, așa a început și în Ucraina

„Să ne uităm la escaladarea retoricii agresive a Rusiei, la declarațiile de susținere a intereselor Belarus de a avea acces la Marea Baltică, la creșterea retoricii anti-baltice – ei bine, în Ucraina a început la fel, cu o retorică anti-ucraineană”.

Predicția oficialului european este că țările baltice ar putea fi următoarele în vizorul lui Putin după Ucraina.

Valdis Dombrovskis afirmă: „Întrebarea este: în ce măsură cedăm acestui șantaj? Poate fi folosit șantajul tot timpul, împotriva tuturor? Putin își va continua războaiele agresive, va folosi întotdeauna acest șantaj. Sunt lecții care ar fi trebuit învățate înainte… Să-i faci pe plac agresorului nu funcționează, acesta trebuie oprit prin toate mijloacele.”

Eforturi diplomatice zadarnice


Comisarul european este de asemenea sceptic cu privire la deschiderile diplomatice către Putin: „Întrebarea este dacă acestea aduc rezultate tangibile – în ceea ce privește oprirea războiului, asigurarea unei încetări a focului sau stabilirea coridoarelor umanitare. În prezent, niciun efort diplomatic nu s-a materializat, din păcate.”

Președintele francez Emmanuel Macron a jucat un rol principal în relația Europei cu Vladimir Putin, președintele rus vorbind și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu cancelarul german, Olaf Scholz, în ultimele zile.

Comisarul european crede că sancțiunile pot juca un rol determinant în oprirea lui Vladimir Putin: „Nimic nu ar trebui să fie exclus, inclusiv în sectorul energetic. Ar trebui să facem mai mult, pentru că, din păcate, această agresiune nu se oprește. Așa însă am putea opri capacitatea lui Putin de a finanța acest război”.

Valdis Dombrovskis afirmă că sancțiunile impuse Rusiei trebuie replicate întocmai și împotriva Belarus, pentru a nu da posibilitatea Moscovei să folosească Minsk pentru a ocoli sancțiunile Occidentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: