sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

8 martie, 2022

Coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și a studenților străini din orașele aflate sub bombardamentele rusești au fost deschise marți, în Ucraina. Evacuarea civililor a fost stabilită pentru Kiev, Cherhihiv, Sumi, Harkov și Mariupol.

Ministerul rus al Apărării a anunțat marți încetarea focului între ora 09.00 – 21.00 (ora Kiev), precizează Reuters, citând agenția de presă Interfax.

Această înțelegere privind încetarea focului este singura realizare obținută după cea de-a treia rundă de negocieri ucraineano – ruse, care a avut loc luni seara, în Belarus. Ucraina a refuzat din nou cererile Moscovei pentru orirea războiului din Ucraina.


Moscova a cerut Ucrainei să oprească orice activitate militară, să recunoască apartenența Peninsulei Crimeea la Federația Rusă și independența republicilor separatiste și să modifice Constituția țării pentru a institui neutralitatea țării.

Oficiali ruși au anunțat că nu impun o destinație anume civililor evacuați. Precizarea a venit după ce luni au apărut informații că Rusia voia să dirijeze refugiații exclusiv către Belarus și Rusia.

Unde au început evacuările

În primele ore ale zilei de marți, oficialii ucraineni au confirmat că evacuările au început în 2 localități: Sumi și Irpin.

Coloana civililor evacuați din Sumi se îndreaptă acum către localitatea ucraineană Poltava, la 175 km sud de Sumi. Din imaginile publicate pe rețelele sociale se remarcă faptul că majoritatea covârșitoare a celor care pleacă sunt femei.


Civilii sunt evacuați și din Irpin, un oraș din vestul Kievului, care a cunoscut lupte grele în ultimele zile. Evacuarea populației se face prin satul Romanivka către Kiev. În primele 30 de minute după instituirea încetării focului au părăsit localitatea 150 de persoane, a declarat pentru BBC șeful regiunii, Aleksi Kuleba.

Vicepremierul Ucrainei a Stefanishyna anunță că autobuze sunt în drum spre Mariupol pentru a colecta evacuații din orașul asediat. Olha Stefanishyna a spus că 30 de autobuze călătoreau spre orașul-port folosind coridorul umanitar, relatează Reuters. Anunțul vine în momentul în care președintele Volodymyr Zelenskiy a spus că un copil a murit din cauza deshidratării în oraș, care este lipsit de apă, energie electrică sau încălzire de câteva zile.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: