luni

24 iunie, 2024

9 iunie, 2023

Ucraina s-a confruntat vineri cu un nou atac din partea Rusiei cu drone și rachete, chiar dacă mult așteptat contraofensivă -care probabil va dura luni de zile – se amplifică, transmite Bloomberg.

Postările video ale bloggerilor militari ruși care arată tancuri de luptă donate de state NATO și vehicule blindate de luptă înaintând spre orașul Tokmak din sudul Ucrainei par a fi autentice. Purtătorul de cuvânt al apărării antiaeriene ucrainene a declarat că joi noapte au fost doborâte patru rachete de craozieră din șase și 10 drone din 16 care au fost lansate spre ținte din Ucraina. Printre orașele vizate s-a aflat și orașul natal al comandatului șef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni.

Nou pachet de sprijin al SUA de 2 miliarde de dolari

Președintele Joe Biden a spus că este încrezător că poate colabora cu șeful republican al Camerei Reprezentanților Kevin McCarthy pentru a continua să ofere asistență militară Ucrainei, în ciuda declarației făcute de McCarthy că ar putea să nu sprijine un nou pachet de finanțare suplimentară.


Între timp, pe măsură ce Ucraina menține presiunea asupra aliaților occidentali pentru livrarea a cât mai multe arme, Pentagonul urmează să anunțe un pachet de sprijin pentru de apărarea antiaeriană, evaluat la peste 2 miliarde de dolari. Banii sunt destinați pentru livrarea de lansatoare de rachete și rachete Hawk și două sisteme avansate de rachete antiaeriene Patriot.

AIEA: Centrala nucleară Zaporojie este în siguranță

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU a publicat o actualizare a situației de la centrala nucleară Zaporojia după distrugerea barajului Kahovka de la începutul acestei săptămâni. Continuă pomparea apei din lacul de acumulare pentru răcirea reactoarelor oprite și a bazinelor în care este depozitat combustibilul uzat, în ciuda faptului că nivelul apei a scăzut sub nivelul minim, a transmis Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Acest lucru oferă mai mult timp inginerilor pentru a lua în considerare trecerea la surse de alimentare alternative. Şeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, urmează să viziteze centrala ocupată de ruşi săptămâna viitoare. Într-un apel telefonic cu Zelenski, prim-ministrul japonez a promis vineri 5 milioane de dolari ca ajutor pentru înlăturarea efectelor inundațiilor massive din aval de barajul distrus.

Se dau lupte grele în Donețk și Zaporojie cu pierderi mari de ambele părți

Armata rusă a anunțat vineri că au loc lupte grele în regiunile Donețk și Zaporojie din Ucraina, afirmând că peste 21 de tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din secțiuni cheie ale liniei frontului, informează Reuters.

Un purtător de cuvânt al grupului de forțe Vostok al Rusiei a declarat că 13 tancuri ucrainene au fost distruse în luptele din regiunea Zaporojie și opt în regiunea Donețk. Acesta a raportat lupte cu artilerie, drone și infanterie.


Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile de pe câmpul de luptă.

În mesajul de joi seară, președintele ucrainean Zelenski a declarat că se dau „lupte grele” în regiunea Donețk din estul țării, trupele sale având „rezultate”.

Bloggerii militari ruși au declarat că au avut loc lupte intense pe frontul din Zaporojie, în apropiere de orașul Orikhiv, în timp ce Ucraina a încercat să străpungă apărarea rusă și să creeze o breșă.

Rusia a declarat că Ucraina a început o ofensivă majoră duminică dimineața, mai întâi în sudul Donețkului, dar Moscova a declarat că forțele sale au respins atacurile. Ucraina a acuzat Moscova că răspândește minciuni.

​​Armata ucraineană a lansat mult așteptata contraofensivă în războiul cu Rusia, deschizând o fază crucială în confruntarea cu trupele Moscovei, scria joi Washington Post.

Forțele ucrainene au obținut unele succese în apropiere de Bahmut, dar au suferit pierderi „semnificative” de personal și echipamente grele, potrivit unor oficiali americani citați de CNN.

Joi, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat că trupele sale au respins în cursul nopţii o ofensivă ucraineană în regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: