duminică

14 iulie, 2024

6 iunie, 2023

Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut marți convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU după distrugerea barajului hidrocentralei Nova Kahovka de pe Nipru.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru acest atac, dar Occidentul atribuie unanim acțiunea Rusiei.

Mesajul Ucrainei: Rusia este un stat terorist

Ministrul ucrainean de Externe afirmă că „dezastrul de la Kahovka este încă o dovadă că Rusia este un stat terorist” și cere fiecărei țări, și fiecărei organizații internaționale „să recunoască Rusia ca atare – fără întârziere”.


Uniunea Europeană a condamnat marţi distrugerea barajului din sudul Ucrainei, considerând-o un nou exemplu al „agresiunii barbare” a Rusiei împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

„Acesta este un nou semn de escaladare, aducând natura oribilă şi barbară a agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei la niveluri fără precedent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Reuters anunță că un oficial al administrației Biden a declarat că SUA sunt „foarte îngrijorate” după explozia barajului controlat de Rusia și încearcă să afle mai multe despre impactul potențial.

Premierul canadian, Justin Trudeau, a spus că distrugerea „a fost un alt exemplu al consecințelor oribile ale invaziei ilegale a Ucrainei de către Rusia”. Trudeau, vorbind cu reporterii din Ottawa, a spus că dezastrul a fost „absolut devastator pentru vieți și mijloace de trai în regiune”.

80 de localități amenințate de inundații


Distrugerea barajului a provocat inundaţii şi evacuarea locuitorilor din zonele înconjurătoare şi a stârnit un val de proteste la nivel internaţional.

Oraşul Nova Kahovka, unde se află barajul, „este inundat”, potrivit primarului său, Vladimir Leontiev. Acesta declarase anterior că „barajul nu a fost distrus şi asta este o mare bucurie”. Pe reţelele sociale au apărut imagini cu lebede care plutesc pe lângă clădiri din oraş.

Potrivit premierului ucrainean Denîs Şmîhal, până la 80 de localităţi sunt ameninţate de inundaţii şi „măsuri de evacuare sunt în curs de desfăşurare”, locuitorii fiind trimişi cu trenul spre Mikolaiv.

Aceste evacuări au fost efectuate în condiţiile unor bombardamente continue ale artileriei ruse, care au rănit doi poliţişti, potrivit ministrului de interne Igor Klîmenko.

Potrivit autorităţilor locale instalate de Moscova, nivelul apei a crescut la o înălţime cuprinsă între 2 şi 4 metri. Acest lucru „nu ameninţă marile localităţi” din aval, a declarat pe Telegram Andreï Alekseienko, şeful guvernului pentru regiunea Herson. În total, 14 oraşe în care trăiesc „peste 22.000 de persoane” sunt ameninţate de inundaţii.

Niciun efect asupra Zaporojie

Președintele Energoatom, firma energetică de stat a Ucrainei, a reiterat că deteriorarea barajului Nova Kakhovka nu reprezintă o amenințare imediată pentru siguranța centralei nucleare Zaporizhzhia (ZNPP). Aceasta se află sub ocupație rusă încă din primele zile ale invaziei din Ucraina.

Pe Telegram, Petro Kotin este citat spunând: ”Atât în iazul propriu-zis de la ZNPP, cât și în așa-numitele vase ale bazinelor… se menține nivelul normal al apei“.

El a spus că dacă nivelul apei va scădea (apa este folosită la răcirea reactoarelor centralei nucleare), există modalități de completare. Petro Kotin a precizat: ”Din septembrie 2022, unitățile de alimentare ale ZNPP nu mai funcționează și încă nu a fost nevoie de alimentare. Și chiar dacă nu va fi deloc apă în rezervorul Kakhovsky, proiectul prevede măsuri pentru reumplerea acestuia. Una dintre acestea din urmă este utilizarea apei subterane din puțurile de pe amplasamentul ZNPP”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: