Statul major al armatei ucrainene acuză Rusia că utilizează un explozibil ce conţine componente interzise împotriva soldaţilor ucraineni aflaţi în tranşee.
Kievul afirmă că de la începutul războiului au fost consemnate 626 de astfel de cazuri, dintre care 51 numai de la 1 ianuarie acest an, scrie Ukrinform.
Explozibil ce conţine gaz iritant CS, cunoscut şi ca gaz lacrimogen, a fost lansat din drone sau lansat de artilerie, conform acuzațiilor.
Cel mai adesea, Rusia folosește grenade, cum ar fi K-51 și RGR, care sunt aruncate din UAV-uri, scrie Ukrainform. „Cu toate acestea, sunt folosite și dispozitive explozive improvizate echipate cu substanțe iritante. Au fost înregistrate și bombardamente de artilerie cu proiectile care conțin substanțe periculoase din punct de vedere chimic”, mai spune sursa citată.
La 14 decembrie 2023, Ucraina a înregistrat utilizarea unui nou tip de grenade speciale cu gaz RG-VO care conțin substanța chimică CS.
Aproximativ 36 de cazuri de utilizare a substanțelor chimice periculoase au fost documentate și trimise spre cercetare în cadrul procedurilor penale de către grupurile de inteligență radioactivă, chimică, biologică din unitățile militare ale Comandamentului Forțelor de Sprijin și Serviciului de Securitate al Ucrainei.
Convenția ce interzice folosirea acestor substanțe a fost semnată și de Rusia
Folosirea acestui gaz în război este interzisă de Convenţia ONU privind Armele Chimice, document care a fost semnat şi de Rusia.
Acuzaţiile ucrainene nu au putut fi verificate în mod independent, menţionează dpa.
Potrivit Institutului american pentru studiul războiului (ISW), întrucât soldaţii ucraineni sunt dotaţi cu echipament de protecţie împotriva armelor chimice, biologice şi nucleare, gazul lacrimogen nu îi afectează grav. Totuşi, purtarea măştii de gaze este un impediment în timpul luptelor.
****