joi

16 mai, 2024

9 ianuarie, 2024

Germania insistă ca Europa, dacă dorește să prevină o victorie a Rusiei și prăbușirea totală a securității și credibilității sale, să prezinte un plan coerent privind susținerea Ucrainei în acest an.

Promisiunile liderilor germani, francezi, britanici, italieni, spanioli și polonezi, care spun că nu vor permite Rusiei să câștige și că Europa va sprijini Kiev atâta timp cât este nevoie, se confruntă dur cu realitatea pe măsură ce războiul de uzură al lui Vladimir Putin slăbește apărarea Ucrainei și Rusia începe să facă progrese în prima linie.

Având în vedere că republicanii blochează în prezent ajutorul suplimentar al SUA către Ucraina, lucrurile ar putea deveni și mai complicate, scrie Politico, dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA, după cum prevăd sondajele: America ar putea să sprijine din ce în ce mai puțin Ucraina.

Cancelarul Scholz cere contribuții mai mari pentru Ucraina ale statelor UE


În acest context, cancelarul german Olaf Scholz a avertizat luni: „Avem nevoie de contribuții mai mari din partea țărilor UE, deoarece ajutorul Germaniei nu va fi suficient pentru a garanta securitatea Ucrainei”.

„De aceea, fac apel la aliații noștri din Uniunea Europeană să-și intensifice eforturile în sprijinul Ucrainei. Livrările de arme pentru Ucraina, planificate până acum de majoritatea statelor membre ale UE, sunt prea mici”, a spus el.

Olaf Scholz a anunțat că a cerut recent UE să întocmească o listă cu toate ajutoarele militare pe care țările membre ale UE le planifică anul acesta, „cel mai târziu” până la următorul summit al liderilor UE din 1 februarie. Scholz spune: „Avem nevoie de o imagine de ansamblu cât mai precisă a contribuției concrete pe care partenerii noștri europeni o vor aduce pentru a sprijini Ucraina în acest an.”

Mai puține vorbe, mai multe fapte

Deși cancelarul Scholz nu a numit nicio țară, planul de a prezenta oficial o listă de ajutoare va pune presiune asupra Paris, Roma și Madrid – care, în ciuda dimensiunii lor economice, au furnizat jenant de puțin ajutor militar pentru Ucraina.


Franța, în special, extrem de vocală în a solicita o apărare mai agresivă a UE – a rămas în urmă în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei.

Potrivit Institutului Kiel, care a evidențiat ajutorul militar acordat Ucrainei în domeniul public, Germania a fost anul trecut al doilea cel mai mare donator după SUA, cu 17,1 miliarde de euro.

A fost urmată de Marea Britanie cu 6,6 miliarde euro și de țările nordice și de est ale UE. Franța, în comparație, a contribuit cu doar 0,54 miliarde de euro, Italia cu 0,69 miliarde de euro și Spania cu 0,34 miliarde de euro.

Ungaria pare să renunțe la veto pe ajutorul UE pentru Ucraina

Ungaria a semnalat deja că este dispusă să renunțe la dreptul de veto asupra ajutorului UE acordat Ucrainei, cu condiția ca finanțarea să fie revizuită în fiecare an. Viktor Orbán, este cel care reține pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro al UE pentru a susținerea bugetului Kievului în următorii patru ani.

Presiunea liderilor UE asupra lui Viktor Orbán de a se răzgândi înainte de summit-ul de la 1 februarie ar putea începe să dea roade.

Budapesta a indicat că și-ar putea ridica dreptul de veto, cu o condiție: Consiliul European să aprobe în unanimitate finanțarea în fiecare an, spun trei diplomați UE.

În termeni practici, acest lucru i-ar putea oferi premierului maghiar puterea de a bloca finanțarea UE către Ucraina în fiecare an – sau de a obține concesii de la Bruxelles pentru reținerea dreptului de veto.

Ungaria a formulat această propunere vineri, în timpul unei reuniuni a celor 27 de experți bugetari ai UE, și într-un document scris adresat președinției belgiene a Consiliului. Budapesta acceptă ca UE să acorde 12,5 miliarde de euro în granturi și împrumuturi Ucrainei în fiecare an. Asta ar însemna 50 de miliarde de euro pe patru ani, care este suma propusă de Comisia Europeană în revizuirea bugetară intermediară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: