marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 mai, 2022

Trupele ucrainene care apără orașul Harkov au ajuns la granița de stat cu Rusia, a anunțat luni guvernatorul regional. Guvernatorul Oleh Sinegubov a făcut afirmațiile pe serviciul de mesagerie Telegram.

BBC precizează că nu este deocamdată clar câte trupe ucrainene au ajuns la granița cu Rusia și unde. Ministerul ucrainean al apărării a anunțat, potrivit The Guardian, că avansul către graniță a fost reușit de Batalionul 227 din cadrul Brigăzii 127 a Armatei.

Ministrul a publicat pe Facebook și un videoclip care arată soldații ucraineni într-o locație nespecificată de la frontieră.


„Am ajuns, suntem aici”, spune unul dintre soldați. Ucraina a îndepărtat forțele ruse de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, după o contraofensivă care durează de peste 2 săptămâni.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spunea duminică: Ucraina poate câştiga războiul declanşat de Rusia, menţionând că lucrurile pe teritoriul ucrainean nu merg aşa cum a plănuit Moscova.

“Războiul Rusiei în Ucraina nu merge cum a plănuit Moscova. Nu au reuşit să ocupe Kievul. Se retrag din zona Harkiv, ofensiva lor majoră în Donbas s-a blocat. Rusia nu îşi realizează obiectivele strategice. Ucrainenii îşi apără teritoriul cu curaj. Pentru a-i ajuta să facă acest lucru, aliaţii au promis şi au livrat asistenţă de securitate în Ucraina în valoare de miliarde de dolari”, a spus Jens Stoltenberg.

Rușii încearcă acum să securizeze cuceririle din Lugansk

Forţele armate ucrainene au lansat de câteva zile o contraofensivă în direcţia Izium, cel mai fierbinte punct din regiunea Harkov. Potrivit analizei zilnice furnizate de Ministerul britanic al Apărării, trupele ruse pare că au renunțat la tentativa de a-i încercui pe ucrainenii care atacă Izium și se regrupează în sud, pentru a încerca să cucească întreaga regiune Lugansk.


În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului regiunii, Serhii Gaidai.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Trupele ruse nu au reuşit să captureze încă periferiile oraşelor Rubejnoe, Severodoneţk şi Lisiciansk, a indicat Gaidai într-o declaraţie duminică seara.

La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă agenţii de presă ucrainene.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: