luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 mai, 2022

Trupele ucrainene au recuperat unele orașe din apropierea Harkov, oraș-cheie din nordul Ucrainei, într-un efort de a împinge forțele ruse înapoi spre graniță.

Așezările Cherkaski Tișki, Ruski Tișki, Borșchova și Slobozhanske au revenit sub control ucrainean, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Analiștii militari spun că campania din nord a Ucrainei continuă să împingă cu succes forțele ruse înapoi.

Institutul de Război, think tank din SUA, citează o sursă rusă care susține că trupele ruse au fost împinse înapoi la 10 km de graniță.


Președintele Volodimir Zelenski s-a referit marți searala contraofensivă în mesajul video zilnic în care informează despre cursul războiului. „Îi îndemn pe toți oamenii noștri… să nu răspândească emoții excesive. Nu ar trebui să creăm o presiune morală excesivă, în care victoriile sunt așteptate săptămânal, chiar zilnic”.

Continuă luptele pe Insula Șerpilor

Luptele continuă pe Insula Șerpilor din Ucraina, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie în actualizarea zilnică a informațiilor.

Britanicii spun că Rusia încearcă în mod repetat să-și consolideze garnizoana de pe insulă, dar Ucraina a lovit cu succes apărarea antiaeriană rusă și nave de aprovizionare ruse cu drone Bayraktar. Navele de aprovizionare ale Rusiei au acum o protecție minimă în Marea Neagră – în urma unei retragerii flotei ruse după pierderea navei de război Moscova.

Insula are o importanță strategică deoarece oferă acces la marile orașe-port ale Ucrainei, în specal Odesa, care nu este cucerită de armata rusă.

Vladimir Putin se pregătește de un război de durată


Vladimir Putin se pregătește pentru un război lung în Ucraina, iar o eventuală victorie în est nu va pune capăt conflictului, avertizează serviciile de informații americane.

Moscova și-a reorientat trupele spre capturarea regiunii Donbas după ce Ucraina a rezistat atacurilor purtate asupra capitalei Kiev. Nici ofensiva din Dombas nu decurge așa cum se aștepta Vladimir Putin.

Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale, a declarat marți în cadrul unei audieri a comisiei din Senatul SUA, că Vladimir Putin încă intenționează „să atingă obiective dincolo de Donbas”, dar că „se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și actualele capacități militare convenționale ale Rusiei”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ea a adăugat că președintele rus contează „probabil” pe faptul că sprijinul SUA și al UE pentru Ucraina va slăbi pe măsură ce inflația și prețurile la energie cresc.

Avril Haines crede că președintele rus ar putea apela la „mijloace mai drastice” pe măsură ce războiul continuă – deși Moscova ar folosi arme nucleare doar dacă Putin ar percepe o „amenințare existențială” la adresa Rusiei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: