luni

15 aprilie, 2024

3 martie, 2014

Pentru a înțelege mai bine evenimentele aflate în curs de desfășurare în țara cu care ne învecinăm la nord și est, am considerat utilă prezentarea unor date de natură economică, în ideea de a calibra forța și potențialul real de care dispune Ucraina, o țară cu suprafața cu 10% mai mare decât Franța și cu 20% mai puțin locuitori decât aceasta.

(Citiți și: ”Ucraina pare să fi pierdut războiul economic cu Rusia”)

La o populație de peste două ori mai mare, Ucraina are un produs intern brut similar cu al României, de aproape trei ori mai mic decât al Poloniei și de 12 ori mai mic decât al Rusiei. La nivelul PIB/locuitor se învecinează în clasamentele mondiale pe locul 106, fiind vecină cu El Salvador, Namibia, Irak și Algeria la un cuantum semnificativ sub cel din Albania, Bosnia și Kosovo.

Ucraina este unul din cei mai importanți exportatori de cereale ai lumii, cu o recoltă ce poate atinge aproximativ 50 milioane tone anual. La porumb, ea își dispută locul trei mondial cu Brazilia, fiind situată după SUA și Argentina. Cu toate acestea, ea obține mai puțin de 10% din rezultatul economic din agricultură, nivel similar cu cel din China.


În schimb, deloc surprinzător prin prisma apartenenței la fostul bloc estic, Ucraina are o pondere a industriei similară cea din România sau Polonia, respectiv 31,4%. Ponderea serviciilor este asemănătoare cu cea din Slovacia.

Ucraina este o țară destul de săracă în resurse energetice primare. Ea importă 90% din petrol și aproape tot gazul natural de care are nevoie. Principalul furnizor este Rusia, urmată de Turkmenistan.

Firmele rusești dețin și/sau opereză majoritatea capacităților de rafinare.

Avantajul de care dispune constă în poziția geografică. Pe terioriul său trec conductele de gaz care alimentează Occidentul cu gaz rusesc.


De reținut, însă, Ucraina este independentă în ceea ce privește producția de energie electrică, bazată puternic pe reactoarele nucleare și amenajările hidroenergetice. Există chiar un surplus consistent pe care îl exportă în Europa de Est (în principal Slovacia, Ungaria și Bielorusia) și către Rusia.

Remarcabil este locul nouă ocupat în topul mondial al aviației, unde deține recordul cu cel mai mare avion din lume (Antonov 225).

De asemeni, ar trebui reținută plasarea pe locul 12 în lume ca furnizor de armament. Industria auto este și ea destul de dezvoltată. Cel mai important producător, ZAZ, asamblează, pe lângă marca proprie Lada și autoturisme marca Opel, Chevrolet și Chrysler La Ujgorod, în apropiere de granița cu România și Ungaria se asamblează modelele Skoda, Audi si Volkswagen.

Investițiile străine directe s-au situat în 2013 la 2,86 miliarde dolari, în scădere cu peste 30% față de nivelul de 4,13 miliarde euro înregistrat în anul 2012 și mult sub nivelul maxim de 10,9 miliarde dolari înregistrat în anul 2008.

Cu 18 la sută exporturi si 36 la sută din importuri, Rusia este de departe cel mai important partener comercial al Ucrainei.

Exporturile către UE au însumat în anul 2012 circa 14,6 miliarde euro iar importurile 23,8 miliarde euro, soldul rezultat fiind unul puternic negativ ( -9,2 miliarde euro). Ucraina ocupă locul 26 ca partener al UE la import și locul 19 la export.

Fapt semnificativ, schimburile UE cu Ucraina s-au redus foarte puternic în anul 2009 ( cu circa 45%) pentru a reveni de-abia în 2012 la valori comparabile. Din păcate, după ce au trecut pragul de 15 miliarde euro în 2011, exporturile s-au diminuat în anul următor cu 3,4%, în timp ce exporturile au cu 12%. Iar asta pe fondul unei cvasistagnări a economiei ucrainiene, care a înregistrat un rezultat apropiat de 0% în ultimii doi ani și de-abia pentru 2014 avea estimat de către FMI un avans de 2,8%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: