marți

23 aprilie, 2024

8 octombrie, 2012

TVR va începe în această săptămână evaluarea angajaților pentru cele 872 de concedieri – numărul de posturi care vor fi restructurate potrivit programului făcut de Consiliul de Administrație condus de PDG Claudiu Săftoiu.

Pe lângă măsurile drastice de reducere a costurilor – cum este închiderea TVR Cultural în 15 septembrie, sau oprirea postului TVR-Info pe 15 august – postul național va renunța și la 872 de angajați, în majoritate jurnalisti, producători, oameni din echipele editoriale.

Angajații TVR vor fi concediați în luna noiembrie, în plin proces de acorerire jurnalistică a campaniei electorale, pe baza unor evaluări care vor fi fi făcute de 13 comisii formate pe domenii specifice.


Din comisii fac parte pe lângă angajați cu funcții în TVR, și politicieni sau oameni de cultură și presă apropiați partidelor politice, în special de partidele care formează USL.

Prima dintre aceste comisii – așa numita comisie ”Selectionari” – se ocupă cu selectia tocmai a membrilor celorlalte 12 comisii de evaluare.

Din comisia ”Selecționeri” fac parte, printre alții,  Mădălin Voicu (parlamentar PSD), Cristian Țopescu (parlamentar PNL), Răzvan Teodorescu (fost parlamentar PSD).

Alte nume din comisiile menite să evalueze jurnaliștii în comisiile de specialitate:


Cristian Țopescu (PNL), Mădălin Voicu (PSD), Răzvan Teodorescu, Cristian Hadjiculea (fost director al TVR), Cristian Pîrvulescu (Pro Democrația), Lucia Hossu Longin, Stere Gulea, Iolanda Stăniloiu, Irina Radu.

Proteste ale salariaților față de maniera de evaluare

Aproximativ 500 de salariați ai TVR au ieșit luni dimineață în curtea insttuției într-o acțiune de protest contra modului în care se face evaluarea.

Salariații TVR spun că evaluarea e condiționată de depunerea unei cereri de evaluare, semnată de fiecare angajat în parte, prin care acesta recunoaște corectitudinea modului în care se face selecția. Cine nu depune o atare cerere de înscriere la evaluare este considerat concediat.

În acest timp, reprezentanții salariaților din CA, Valentin Nicolau și Mihai Rădulescu, au trimis presei și societății civile scrisori de protest împotriva politizării modului în care se fac concedierile.

”Includerea în comisiile de evaluare a unor oameni politici înseamnă, practic, oficializarea controlului politic asupra activității editoriale. Nimeni nu mai poate rămâne indiferent atunci când oameni cu carnet de partid dau note jurnalistilor și le decid soarta” – scrie Mihai Rădulescu. Jurnalistul spune că nu se va înscrie într-un concurs în care să fie evaluat de politicieni.

***

Decizia selecției celor care urmează să fie concediați și a formării comisiilor de evaluare a fost luată cu doar o zi înainte ca Curtea Constituțională să declare neconstituțional modul în care a fost numit actualul Consiliu de Administrație al TVR și astfel să lase actuala conducere fără prerogative.

Astfel, actualul Consiliu de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a fost practic desfiinţat prin decizia CCR, care a admis, pe 26 septembrie, sesizarea PDL în cazul hotărârii Parlamentului din 26 iunie de numire a noii conduceri a TVR, în care nu a fost desemnat niciun membru propus de PDL. Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis că hotărârea Parlamentului din 25 iunie privind componenţa Consiliului de Administraţie al SRTv este neconstituţională.

Totuşi, potrivit unui comunicat al reprezentanţilor Societăţii Române de Televiziune, hotărârile Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv, adoptate până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale (CC) privind neconstituţionalitatea desemnării CA, între care şi Programul de redresare economică a TVR, rămân valabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: