TVA pentru comercializarea cărților și revistelor în format electronic se reduce de la 19%, la 5%, ca urmare a legii votate marți în Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Legea pleacă spre promulgare și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022, dacă președintele Klaus Iohannis o semnează.
În momentul de față, TVA de 5% este valabilă pentru cărțile tipărite.
Ținând cont de dimensiunile foarte reduse ale acestui segment de piață, impactul asupra încasărilor bugetare este de numai aproximativ 70.000 de euro.
Proiectul a fost adoptat cu 302 voturi „pentru” şi două abţineri.
Iniţiativa legislativă prevede extinderea sferei de aplicare a cotei reduse de TVA şi asupra comercializării cărţilor în format electronic, în scopul susţinerii lecturii.
„Cota redusă de 5% se aplică asupra asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii: livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică, cu excepţia celor care au, în totalitate sau în mod predominant, un conţinut video sau un conţinut muzical audio şi a celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii”, prevede actul normativ.
În momentul de față, se arată în Expunerea de motiva a proiectului inițiat de Cătălin Teniță (USR) și Sebastian Burduja (PNL), piața de carte din România este cea mai mică din UE, raportat la numărul de locuitori, cu o valoare de numai 60 – 65 milioane euro anual, conform Eurostat.
Alte argumente prin care inițiatorii au pledat pentru această diminuare a TVA:
- 95% din românii cu vârste de peste 18 ani nu achiziționează nici măcar o carte în decursul unui an.
- proporția segmentului de carte electronică este de sub 1% din piața de carte, echivalentul a 600.000 de euro anual. În Germania, Franța, Marea Britanie sau SUA, acest segment reprezintă între 5 și 15%
- în toată lumea are loc o tranziție digitală rapidă, inclusiv în privința obiceiurilor de consum cultural, mai ales în rândul tinerilor, obișnuiți cu tableta sau telefonul, nu cu mersul la bibliotecă sau librării
- criza Covid-19 a limitat dramatic programul bibliotecilor