Guvernul reduce TVA la 5% pentru industria HORECA. Impactul bugetar - jumătate de miliard - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Guvernul reduce TVA la 5% pentru industria HORECA. Impactul bugetar – jumătate de miliard

1 octombrie, 2018

Aplicarea cotei reduse de TVA de 5% ar urma să fie extinsă pentru hoteluri, restaurante şi parcuri de distracţii, reiese dintr-un proiect de modificare a unor acte normative şi adaptarea unor măsuri fiscal-bugetare publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

MFP spune că reducerea nivelului TVA (de la 9 la sută la 5 la sută) contribuie la creşterea productivităţii şi a eficienţei economice, precum şi la reducerea evaziunii fiscale şi generează efecte pozitive asupra mediului de afaceri.

„Reducerea TVA pentru serviciile de restaurant și de catering, cazare şi activităţi sportive, recreative şi distractive reprezintă o pârghie deosebit de importantă din perspectiva dezvoltării economiei naționale, prin susţinerea consumului intern, ca urmare a creării premiselor necesare pentru scăderea prețurilor bunurilor și serviciilor”, se arată în proiectul Finanţelor.


Impactul măsurii este estimat la jumătate de miliard de lei pe an.

„Impactul bugetar negativ asupra încasărilor din TVA poate fi partial compensat pe termen mediu prin reducerea evaziunii fiscale și creșterea gradului de conformare voluntara în aceste sectoare economice în condițiile în care în anul 2015 s-a constatat că reducerea TVA de la 24% la 9% a condus la creșterea sumelor declarate în deconturile de TVA cu 30% în sectorul de restaurante”, argumentează Finanţelor.

O altă măsură propusă de MFP este stabilirea datei de 15 martie 2019 ca termen de plată pentru impozitul pe venit, contribuţia de asigurări sociale şi de sănătate, precum şi pentru diferenţele de impozit şi/sau contribuţii rămase de achitat stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014-2017.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Dacă sumele datorate pentru perioada 2016-2017 sunt plătite integral până la 15 decembrie 2018, inclusiv, contribuabilul va primi o bonificaţie de 5% din aceste sume.


Proiectul Finanţelor mai stabileşte data de 30 iunie 2019 ca termen de plată pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizii de impunere anuală pentru definitivarea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice pentru perioada 2014-2017. În cazul în care aceste datorii sunt achitate până la sfârşitul lunii martie 2019, contribuabilul primeşte o bonificaţie de 10%.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr