luni

26 februarie, 2024

16 iulie, 2023

Turcia a majorat duminică acciza pentru carburanți cu aproape 200% ca să obțină majorarea bugetului cu 1,12 trilioane de lire (42,2 miliarde dolari) în acest an, necesar pentru acoperirea cheltuielilor provocate de cutremurele devastatoare din februarie și a alegerile prezidențiale din luna mai.

Taxa suplimentară pe combustibil va ajuta la reducerea deficitului bugetar care a ajuns la 263,6 miliarde de lire în primele cinci luni ale anului, mai mult decât dublu față de cele 124,6 miliarde de lire din aceeași perioadă din 2022. Această măsură ar putea conduce însă la reluarea creșterii inflației care a scăzut la 38,21% în iunie de la maximul ultimilor 24 de ani atins în octombrie anul trecut de 85,51%, scriu Bloomberg și Reuters.

Nota de plată a pomenilor electorale

Deficitul mai mare s-a datorat în mare măsură cheltuielilor bugetare efectuate înainte de alegerile din mai, când președintele Tayyip Erdogan a fost ales pentru al treilea mandat, precum și a lucrărilor de reconstrucție după cutremurele devastatoare din sudul Turciei.


Cutremurele, care au ucis peste 50.000 de oameni, vor costa Turcia în total peste 100 de miliarde de dolari.

Cea mai recentă măsură de consolidare a veniturilor Trezoreriei, a constat din majorarea accizei pentru benzină de la 7,52 lire pe litru de la 2,52 lire (0,1 dolari), în timp ce acciza pe motorină a crescut la 7,05 lire de la 2,05 lire.

Impactul ajustărilor fiscale, împreună cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), este de așteptat să adauge aproximativ 6 lire la prețul final la pompă, în creștere cu peste 20% pe litru, arată calculele efectuate de Reuters.

Majorarea de 1,12 trilioane de lire a bugetului Turciei a fost aprobată sâmbătă de Parlament și va fi finnațată prin diversele majorări de taxe, urmând eforturile de a consolida veniturile statului, inclusiv printr-o creștere cu două puncte procentuale a TVA-ului.

Depreciere record a lirei


Din 2018, lira s-a depreciat cu peste 80% iar anul acesta s-a depreciat cu peste 28%, ceea ce a dus la majorarea preţurilor, de la alimente la combustibili, într-o ţară dependentă de importuri. Înainte de alegerile prezidenţiale din luna mai, Recep Tayyip Erdogan a majorat cheltuielile bugetare, prin creşterea salariilor şi oferirea posibilităţii de pensionare anticipată pentru milioane de persoane. În plus, alegerile prezidenţiale au avut loc la doar câteva luni după o serie de cutremure devastatoare care au provocat pagube economice estimate la peste 100 de miliarde de dolari. Potrivit Trezoreriei Turciei, deficitul bugetar prognozat pentru acest an este de 659 de miliarde de lire (25,3 miliarde de dolari).
 (1 USD = 26,0953 lire)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: