luni

26 februarie, 2024

5 iunie, 2023

Turcia a fost de acord să organizeze o nouă întâlnire cu Suedia la mijlocul acestei luni, a declarat duminică secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. După realegerea în funcție a președintelui Erdogan crește presiunea pentru ca Ankara să dea undă verde cererii Stockholmului de a adera la alianță.

(Citește și: ”Jens Stoltenberg merge la Ankara pentru a discuta primirea Suediei în NATO”)

Adresându-se reporterilor în urma discuțiilor cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan de la Istanbul, șeful NATO a subliniat, potrivit Politico, că „Suedia a făcut pași concreti semnificativi pentru a răspunde preocupărilor Turciei” și a anunțat că părțile vor organiza o întâlnire în săptămâna 12 – 18 iunie.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai 2022. Turcia și Ungaria și-au prelungit procesele de aprobare parlamentară pentru cele două țări, permițând în cele din urmă Finlandei să devină membru, dar blocând acordul pentru candidatura Suediei.


„Aderarea va face Suedia mai sigură, dar și NATO și Turcia mai puternice”, a spus Jens Stoltenberg. „Aștept cu nerăbdare”, a adăugat el, „să finalizez aderarea Suediei cât mai curând posibil”.

Oficialii occidentali speră că Turcia va aproba candidatura Suediei acum, după ce alegerile din Turcia s-au încheiat, presiunea crescând pe Ankara și Budapesta pentru ca ambele să își finalizeze procesele de aprobare parlamentară înainte ca liderii NATO să se adune pentru un summit la Vilnius luna viitoare.

Duminică, Stoltenberg a reiterat eforturile de aderare înaintea adunării. „Încă este timp”, a spus el, „să se întâmple asta până la summit-ul de la Vilnius”.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: