sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 februarie, 2022

Organismul de reglementare a mass-media din Turcia a decis miercuri că trei agenții internaționale trebuie să obțină o licență de operare video. Termenul acordat este de 72 de ore, în caz contrar platformele acestora vor fi blocate.

Vizate de decizie sunt site-urile Deutsche Welle, Voice of America şi Euronews, care au în afară de știri și video-uri, iar reglementatorul turc a decis din acest motiv că site-urile au nevoie de licență pentru a posta și conținut video.

Anunțul a fost făcut de Ilhan Taşçı (foto), membru al Consiliului Suprem de Radio şi Televiziune (RTUK). El spune că decizia reprezintă un nou atac asupra libertăţii presei în Turcia.


Ilhan Taşçı, transmite Euractiv, este unul dintre cei nouă membri ai consiliului superior al RTUK și a votat împotriva deciziei. Consiliul RTUK, care este dominat de partidul de guvernământ AK, nu a explicat de ce a cerut licențele.

Un purtător de cuvânt al Deutsche Welle a spus că nu poate comenta pentru moment, deoarece postului nu i s-a transmis încă o informare oficială de la RTUK.

În ultimii ani, Turcia a luat măsuri pentru a spori controlul asupra mass-media, acordând RTUK supravegherea întregului conținut online, pe care are și puterea de a-l elimina. Aproximativ 90% din mass-media din Turcia este acum deținută de stat sau este apropiată de guvern.

Tasci, care este și un parlamentar de opoziție, a spus că adevărata țintă a RTUK este libertatea presei.


„După mass-media națională, este rândul site-urilor internaționale de știri să fie supravegheate și ținute sub control. Cu abordarea RTUK, nu vor mai rămâne posturi de știri nesupravegheate”, a spus el.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Aliații occidentali și grupurile care militează pentru drepturile omului au acuzat guvernul președintelui Recep Tayyip Erdogan că a folosit o lovitura de stat eșuată din 2016 ca pretext pentru a elimina opoziția. Guvernul neagă acest lucru, spunând că măsurile sale sunt necesare din cauza amenințărilor de securitate cu care se confruntă Turcia.

Pe parcursul celor aproape două decenii de când se află la putere, Erdoğan a criticat adesea conținutul media care nu este în concordanță cu valorile islamice conservatoare susținute de partidul său.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: