România trimite în Turcia trei aeronave care vor avea la bord 60 de salvatori, patru câini antrenați pentru căutări după cutremur și șapte tone de echipamente, a declarat luni șeful DSU Raed Arafat.
Sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, 10 state s-au oferit până în prezent să trimită ajutoare – personal medical și materiale – în Turcia.
Aeronavele execută luni o misiuni de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenţie din cadrul IGSU, informează Ministerul Apărării Naţionale.
Specialiştii vor interveni de urgenţă în sprijinul populaţiei afectate de cutremurul produs luni dimineaţă în Turcia.
(Citește și: ”Cutremur de 7,8 grade în Turcia și Siria urmat de altul de 7,5. Ultimul bilanț: peste 1.800 morți și peste 7.000 răniți”)
Raed Arafat a spus că întâi vor pleca cele două aeronave cu personalul de intervenție și salvare, iar apoi o a treia aeronavă care va transporta restul echipamentelor necesare. Primele avioane vor decola în jurul orei 3, a adăugat el. „Am fost a doua echipă acceptată după Olanda pentru trimitere de echipe de căutare – salvare”, a precizat șeful DSU.
În total, România trimite 60 de persoane – 52 din partea unității căutare-salvare a IGSU, doi medici și doi asistenți de la SMURD, doi voluntari cu doi câini care au participat la misiuni de acest tip, plus doi câini de la IGSU.
În Turcia vor fi trimise șapte tone de echipamente – corturi pentru cazare, mâncare, deoarece echipele din România vor trebui să fie independente total 14 zile.
Aeronavele militare vor decola de la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni cu destinaţia Adana.
La întoarcere, una dintre aeronave îi va aduce în țară pe cei zece români – nouă studenți și profesorul coordonator – aflați în Turcia într-o zonă afectată de cutremur, care au cerut ajutor pentru repatriere.
***