luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 septembrie, 2018

Ministrul Justiției, fost judecător constituțional, profită de modificările operate recent de coaliția PSD – ALDE în favoarea judecătorilor CCR și se pregătește să devină notar, fără examen.

La jumătatea lunii august, ministrul a cerut intrarea în Uniunea Notarilor Publici din Romania, scrie Ziare.com, care publică în facsimil solicitarea.


Solicitarea este posibilă, după ce în iulie au intrat în vigoare amendamentele la Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. Noile reglementări le acordă o serie de privilegii judecătorilor CCR, într-o perioadă tensionată, în care deciziile acestei instituții sunt vitale pentru derularea inițiativelor controversate ale coaliției de guvernare.

Reamintim, de exemplu, că Laura Codruța Kovesi a fost revocată din funcție din cauza unei astfel de decizii care a impus voința politică, adică a ministrului Justiției, și a anulat rolul jucat de șeful statului și de CSM în procedură.

Tudorel Toader, fost judecător CCR, a semnat solicitarea de intrare în Uniunea Notarilor pe baza unui amendament introdus acum în lege (art. 69 al. 4), care menționează:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

După încetarea mandatului ca urmare a expirării termenului pentru care a fost numit, judecătorul Curții Constituționale poate opta pentru intrarea în avocatură sau notariat, fără examen.


Modificările intrate în vigoare în iulie le oferă judecătorilor constituționali o superimunitate singulară, cel puțin în România:

  • Art.66. – (1) Judecătorii Curții Constituționale nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată penală decât cu încuviințarea plenului Curții Constituționale, la cererea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • (2) Încuviințarea prevăzută la alin. (1) se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor Curții Constituționale, după ascultarea judecătorului în cauză.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: