joi

28 martie, 2024

13 noiembrie, 2016

bursa-ganditorDupă creşterile de joi de pe marile pieţe financiare ale lumii, considerate „exuberante” de Reuters, marii jucători caută noi poziţii de echilibru.

Marii investitori par că şi-au luat, începând de vineri, un răgaz pentru a evalua consistenţa perspectivelor economiilor lumii, în funcție de promisiunile președintelui ales al SUA, Donald Trump.

Discursul de învingător al lui Donald Trump i-a făcut pe analiști să prevadă „sfârşitul al austerităţii globale”. În joc, însă, nu este doar schimbarea tendinței în fiscalitatea americană, ci şi eventuala componentă protecţionistă a noii politici economice americane, care va afecta echilibrele mondiale.


Astfel că, „după cumpărările febrile (de active, joi, n.r.) intrăm într-o etapă mai selectivă și mai rațională. Obstacolele politice și economice din calea planurilor lui Donald Trump nu pot fi subestimate”, a declarat pentru Reuters un administrator de investiții de la Anthilia Capital.

Indicii bursieri europeni aveau evoluții contradictorii vineri după amiază: scăderi de peste 1 % a indicelui FTSE 100 la Londra și de 0,38% a indicelui CAC 40, la Paris, dar o creștere de 0,64% a indicelui DAX la Frankfurt.

Şi pe Wall Street investitorii se pregăteau să încaseze, prin vânzări, profit din creşterile de ieri, ceea ce ar însemna o uşoară scădere a indicelui Dow Jones, potrivit cotaţiilor instrumentelor derivate de dinainte de deschiderea bursei din New York.

Miza fiscală

Dacă acțiunile viitorului președinte se vor potrivi cu retorica sa, probabil că Administrația Trump va testa teoria conform căreia reducerile de rate ale dobânzilor de către băncile centrale și tipărirea de bani ar trebui să fie înlocuite cu măsuri fiscale pentru a stimula economia mondială – comentează analiștii Reuters.


„Se pare că Trump vrea o politică fiscală de acomodare într-un moment în care pare că și alte  economii majore se concentrează mai mult politicile fiscale”, a declarat economistul Philip Shaw de la Investec.

Marea necunoscută rămâne însă „modul în care restul partidului republican va reacționa la acest lucru, deoarece există mai mulți vulturi acolo“.

Bazându-se pe promisiunea lui Donald Trump ca va promova un pachet de tăieri de taxe şi de cheltuieli cu infrastructura, de mai multe mii de miliarde de dolari, analistii de la M&G Investment au lansat sintagma „sfârșitul austerității globale”.

Pax americana

Măsurile anunţate de Donald Trump pot perturba echilibrele macroeconomice globale.

Măsurile fiscale mai relaxate au potenţialul de a exporta o inflaţie pe care fiecare economie din lume va trebui să şi-o administreze cu măsuri proprii.

Totodată, promisiunile protecţioniste ale lui Donald Trump, inclusiv cele care au în vedere mai multe joburi pentru americani în dauna importurilor de mărfuri mai ieftine, ameninţă economiile exportatoare în SUA.

Reacțiile analiștilor asiatici sugerează deja o contraofensivă dinspre Orientul tot mai îndepărtat.

Politicile protecţioniste ale lui Trump ar putea fi un important pas înapoi în tendinţa globalizării”, se spune într-un raport Nomura.

Japonezii invocă în context rolul SUA în asigurarea securității

„Un alt factor important este faptul că o Administrația Trump ar aduce cu ea acea incertitudine care ar putea submina Pax Americana, cu toate beneficiile pe care le-a adus în lume, în general, și, în particular, în Asia, din 1945 încoace“, adaugă Nomura.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: