miercuri

24 aprilie, 2024

10 aprilie, 2015

cez2Tribunalul Arbitral din Paris a decis că CEZ nu a respectat două dintre cele mai importante obligaţii pe care şi le-a asumat la privatizarea Electrica Oltenia şi a obligat grupul ceh la plata unor daune de 5,7 milioane euro, potrivit unui comunicat emis vineri de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE).

SAPE este succesoarea în drepturi a companiei de stat Electrica SA, inclusiv în ce priveşte litigiile arbitrale.

CEZ anunțase joi că, în procesul cu SAPE, Curtea Internaţională de arbitraj de pe lângă Camera Internaţională de Comerţ din Paris a respins majoritatea pretenţiilor formulate de SAPE.

SAPE a cerut daune de 81 milioane euro și a primit 5,7


„Contrar afirmaţiilor CEZ a.s., Tribunalul Arbitral (…) a confirmat neîndeplinirea de către CEZ a.s. a două din cele mai importante obligaţii ale sale din Contractul de privatizare, obligaţii care au stat la baza încheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ a.s.”, se arată într-un comunicat al SAPE.

SAPE a cerut în acest proces ca grupul CEZ să plătească daune de peste 81 milioane de euro pentru nerealizarea unor obligaţiile din acordurile de privatizare din 2005 şi 2009, prin care CEZ a cumpărat compania de distribuţie Electrica Oltenia.

În comunicat se precizează că acţiunea SAPE a fost admisă în parte, CEZ fiind obligată să plătească către SAPE aproximativ 5,7 milioane de euro cu titlu de daune, la care se adaugă o dobândă contractuală anuală, de 3,1% (calculată din data de 8 octombrie 2012 până la data plăţii efective a daunelor), precum şi la suportarea a 50% din costurile arbitrale (217.500 de dolari).

Obligaţiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neîndeplinite de către investitorul CEZ sunt obligaţii esenţiale pentru Contractul de privatizare, conform sursei citate.


Prima dintre acestea se referă la utilizarea preţului de subscriere pentru finanţarea investitiilor. Astfel, Tribunalul a obligat CEZ să plătească daune pentru faptul că nu a făcut dovada utilizării sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanţa modernizarea şi dezvoltarea activităţii Electrica Oltenia, aşa cum se angajase prin contractul de privatizare.

Cea de-a doua încălcare se referă la neîndeplinirea indicatorilor din planul de afaceri iniţial al Electrica Oltenia, document care a stat la baza selectării CEZ ca investitor strategic al Electrica Oltenia. Planul urma să fie pus în aplicare în termen de 5 ani de la privatizare, dar CEZ a invocat că respectarea acestuia nu este obligatorie.

Istoricul litigiului

Electrica a iniţiat acţiuni la Curtea de arbitraj din Paris şi împotriva Enel şi E.ON, companii care au cumpărat în 2005 filiale ale distribuitorului de energie deţinut de stat. Penalităţile cerute de Electrica de la Enel (Italia), E.ON (Germania) şi CEZ se apropie de 2 miliarde euro.

CEZ a plătit în 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achiziţia directă a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar în urma unei majorări de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o participaţie de 51%.

SAPE a fost înfiinţată anul trecut prin divizarea parţială a Electrica SA şi cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Electrica la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: