sâmbătă

27 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 septembrie, 2022

Trei sferturi dintre marii constructori din România (73,6%) pun pe seama creşterii preţurilor la materialele de construcţii întârzierile în execuţie ale lucrărilor, în timp ce 10% au oprit sau înghețat lucrările, reiese dintr-un raport publicat luni, informează Agerpres.

Potrivit datelor IBC Focus, 72,7% dintre respondenţi sunt de părere că amânarea proiectelor reprezintă o altă problemă determinată de preţurile mari la materialele de construcţie.

De asemenea, patru din zece constructori menţionează termenele prelungite de livrare a materialelor printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent.

Scade cererea


Mai bine de jumătate dintre constructori au observat o scădere a cererii din partea clienţilor privați sau chiar o reducere a mărimii proiectelor.

Mai mult, 2% dintre companii au fost nevoite să concedieze angajați pentru a răspunde situaţiei din piaţă. 

Conform IBC Focus, cei mai mari constructori se orientează spre proiecte publice, precum lucrări de infrastructură, construcţii sociale şi utilităţi publice.

(Citiți și: Construcțiile – scădere drastică a ritmului, mai ales la investițiile publice, față de perioada pre-pandemie)

Pe acest fond, 74% dintre antreprenorii din construcţii au ales sectorul de infrastructură drept unul din Top 3 domenii de la care se aşteaptă la creşteri în ceea ce priveşte volumul de muncă în următoarele 12 luni.


În zona privată, cel mai atractiv domeniu în perioada următoare este reprezentat de construcţiile industriale, urmat de investiţiile în retail şi rezidenţial.

La polul opus, cu cea mai mică rată de selecţie se află sectorul birourilor şi clădirile comerciale.

INS: Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în iulie

În luna iulie a acestui an, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de luna iunie 2022, ca serie brută, cu 7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,2%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 7%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-11,6%).

Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 5%, respectiv cu 2,8%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la:

  • clădirile nerezidenţiale (-14,6%),
  • clădirile rezidenţiale (-5,3%),
  • lucrările de construcţii inginereşti (-2,9%).

În primele şapte luni, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada similară din 2021, ca serie brută, cu 4,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,7%.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: