fbpx

La obiect

România importă aproape jumătate din resursele energetice primare de care are nevoie. Deficitul de gaze crește cel mai mult

Importurile de resurse energetice primare, de aproape 8,845 milioane de tone echivalent petrol (tep), au acoperit aproape 45% din totalul resurselor de energie primară consumate… Mai mult

13.09.2021

La obiect

Creșterea puterii de cumpărare aterizează – Educația a coborât spre minus15%

Câștigul salarial mediu brut din luna iulie 2021 a fost de 5.780 lei, cu 1 (un) leu mai mult față de luna precedentă, potrivit datelor… Mai mult

12.09.2021

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Trei economiști oferă Guvernului 10 soluții pentru redresarea economică

de Vladimir Ionescu 19.10.2011

Economiștii Daniel Dăianu, Ella Kallai și Laurian Lungu propun Guvernului o serie de măsuri pentru creșterea veniturilor la buget, în studiul ”Politica fiscală sub blestemul veniturilor scăzute: cazul României”.

Studiul relevă vulnerabilitatea crescută a economiei României în fața crizei mondiale din cauza economiei subterane, a ratei scăzute de colectare a taxelor și impozitelor, precum și a lipsei de predictibilitate fiscală.

Potrivit studiului, România avea în anul 2009 un nivel al veniturilor din taxe și impozite la bugetul de stat de 27,9% din PIB, în condițiile unui PIB pe cap de locuitor de 7.500 de dolari. Procentul veniturilor din taxe în PIB era inferior celui obținut de Serbia (35,5%), Muntenegru (35,5%), Croația (34,1%), Bulgaria (30,6%).

În privința economiei subterane, studiul arată că în anul 2010, la o economie gri de 27% din PIB, adică 139 de miliarde de lei, evaziunea fiscală ar fi fost de 12,3% din PIB, din care doar taxa pe valoare adăugată reprezintă 6,5 puncte procentuale.

Analiza depistează următoarele cauze pentru evaziunea fiscală mare: slăbiciunea instituțiilor de colectare, percepția populației potrivit căreia valoarea serviciilor oferite de stat este redusă comparativ cu taxele, cheltuielile Guvernului sunt percepute ca fiind incorecte și destinate clientelei politice.

Deși apreciază că măsurile de austeritate luate de Guvernul României din anul 2010 se impuneau oricum și înainte de începerea crizei, în mai multe state, studiul constată că obiectivul de consolidare fiscală nu a fost realizat.

”Toleranţă piețelor la deficite bugetare mari este din ce în ce mai mică.
Veniturile fiscale în PIB în România sunt extrem de mici, există o marjă de manevră mare pentru creşterea ponderii veniturilor raportat la PIB”, conchid cei trei economiști.

Soluțiile oferite Guvernului:

 • Este nevoie de o strategie fiscală pe termen lung, alături de definirea clară a conceptului de politică fiscală: cu accent pe impozitul pe venit sau pe consumul personal?
 • Orice modificare a politicii fiscale trebuie să aibă ca obiectiv  principal menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pe termen mediu şi lung – şi cât mai aproape de zero, pe cât posibil.
 • Analizarea potențialului pentru lărgirea bazei de impozitare. Există potential de ajustări fiscale privind bunurile gospodăriilor (inclusiv terenuri agricole) sau redevenţele. Studiul avertizează, însă, Guvernul să țină seama de gradul de sărăcie al populației și de planurile de investiții ale companiilor.
 • Consolidarea fiscală ar trebui să vizeze creşterea veniturilor fiscale, cu respectarea unui raport de 4/1 între reducerea cheltuielilor bugetare și majorarea taxelor.
 • Abasorbția accelerată a fondurilor europene ar putea atenua mult caracterul pro-ciclic al consolidării fiscale.
 • Modificările în politica fiscală ar trebui să fie anunţate în prealabil după analize cuprinzatoare și estimarea impactului schimbărilor asupra economiei. Predictibilitatea politicii fiscale este esenţială în vremuri de incertitudine la nivel mondial. Guvernul ar putea să anunțe un plan pe 2-3 ani de reducere a taxelor pentru firme.
 • Atenție mărită la impactul reformei guvernanţei UE
 • Reducerea economiei subterane prin pedepse severe pentru cei care fac evaziune fiscală, inclusiv concedieri de salariaţi din instituțiile de control, pentru descurajarea acestor fapte.
 • Consolidarea oficiilor fiscale locale, îmbunătăţirea sistemelor informatice.
 • Transparentizarea achizițiilor publice și înființarea unui birou de audit independent pentru monitorizarea cheltuielilor publice.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 19.10.2011

9 comentarii

 1. marin
  12.1.2012, 6:37 pm

  Domnule profesor, inca o masura neaparat necesara : punerea la plata a tuturor celor care au beneficiat de foloase necuvenite, care au inselat statul si care nu si-au onorat datoriile, cat si a celor care au favorizat aceste acte. Bineinteles, incepand cu marii datornici si cu guvernele si administartiile care si-au asumat raspunderea prin legi, ordonanta guvernamentale si decizii care s-au dovedit daunatoare.

 2. ARISTOTEL
  6.2.2012, 8:39 am

  Se cere cresterea salariilor, care salarii? Din domeniul public, nu ! Dar de salariile din domeniul privat de ce nu se vorbeste ca sunt foarte mici si ca un salariu din acesta nici nu ajunge sa iti achiti taxele, impozitele, utilitati (energie electrica, termica). Cum sa-ti intretii familia, cu ce bani sa cumperi mancare si haine la copii?
  Firmele private obtin profituri actionand aceasta parghie.
  Nu am vazut un studiu care sa faca o paralela intre impozitul colectat la un salariu brut de 700 lei si unul de 2000 (care ar trebui sa existe ca sa poti trai decent). Nu! lasam patronii sa-si faca concediile unde vor, sa-si faca vile si conturi in Elvetia pe spatele ,,fratilor” lor.Se cheama aceasta sclavagism sau nu? Pana cand va dura aceasta exploatare? Se respecta calculatia de pret al unui produs? A urmarit cineva cat reprezinta salariul din pretul produsului? Va rog dragi economisti ganditi-va si la acest asapect.

 3. Cristi
  8.6.2012, 4:32 pm

  Acum dl. Daianu este consilier al primului ministru. Sunt sigur ca-i va transmite personal toate aceste propuneri. Sa vedem daca le va si aplica. Eu sunt sigur ca NU!

 4. Franco Frunzetti
  10.6.2012, 6:37 am

  Neplata TVA-ului este un semn de nesupunere civica a platitorilor, de nerecunoastere a unui sistem fiscal corupt si ineficient, inainte sa penalizeze guvernantii trebuie sa demonstreze ca banii nostrii sunt pe maine bune ! Ne preocupa cat nu se incaseaza dar sa ne uitam de ce nu se incaseaza !

 5. PROF
  6.8.2012, 11:39 am

  Domnule Profesor Daianu, problema nu se poate si trebuie intotdeauna redusa la fiscalitate! NU la noi! Daca lipsim din istorie 1000 de ani (273-1300)este pentru ca nu am platit impozite. Daca le plateam existam. Contribuabilii si impozitele se pot regasi cu mii de ani in urma, scrise pe tablite, pe pergamente dar exista. Cifrele pe care se bat acum politicienii ar trebui bine sutinute de fisc. Dumeavoastra ce zicetzi? E vorba de bani, buget, criza, economie,….sau de rusi! Cum se vede numarul romanilor in buget?

 6. Stupidentul
  30.8.2012, 11:31 pm

  Dle profesor, nu vreau sa cred ca ati participat la acest studiu ce a produs asemenea concluzii;
  As avea cateva observatii pt a va intelege mai bine:
  1. Este posibil ca o economie gri asa cum o denumiti dvs sa produca efecte pozitive intr-o economie ca a nostra ? …Cu referire la formarea clasei de mijloc…
  2. Faptul ca romanii au venituri salariale mult inferioare compatriotilor europeni de vita nobila reprezinta exclusiv un dezavantaj in raport cu competivitatea muncii ? … De unde vine “blestemul veniturilor mici”, poate ati vrut sa spuneti blestemul veniturilor mari din UE raportate la standardul de viata nesustenabil in viitor al confratilor nostri
  3. De ce sugerati definirea unei strategii fiscale pe termen lung Romaniei si nu o sugerati UE ? Cum am putea noi sa ne axam pe proiecte de termen lung atat timp cat mediul european clocoteste ?
  4. ” menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB pe termen mediu şi lung – şi cât mai aproape de zero, pe cât posibil.” nu vreau sa cred ca ati formulat dvs aceasta posibilitate …
  5. ” Guvernul ar putea să anunțe un plan pe 2-3 ani de reducere a taxelor pentru firme.” Concret care ar fi acestea ? De ce doar 2-3 ani si nu 10 ? De ce prdictibilitatea e importanta doar in cazuri de criza mondiala si nu si in cazuri de echilibru economic ?
  6. Absorbtia slaba a fondurilor europene se datoareaza exclusiv incompetentei romanesti ?
  7. ” inclusiv concedieri de salariaţi din instituțiile de control, pentru descurajarea acestor fapte.” Asa vedeti dvs solutia combaterii evaziunii fiscale ? De ce sa nu se stimuleze inspectia fiscala si operativa prin premiere si totodata prin masuri de raspundere patrimoniala in caz de complicitate la evaziune ? Dupa ce a acumulat averi un inspector corupt, nu cred ca va suferi pt ca va fi concediat dar fara sa i se atinga un fir de par de praf din seiful personal…
  8. Dle profesor, puteti sa le cumparati cele mai performante echipamente IT celor din GdF daca nu le stiu si porni. Marea problema o consider ca este substanta umana si permisivitatea/ complicitatea politica in actul administrativ.

  Cu respect.

 7. dorian pop
  4.11.2012, 10:50 am

  Vreti venit mai mare la buget si e cam complicat pentru oamenii politici prinsi in tot felul de intelegeri ,cu bogatii bineinteles sa -i puna si pe bogati sa plateasca.Prin impozit diferentiat,care sa ajunga la 50%la venituri mai mari de 10 000 de leisi incepind cu5% pentru salarii de 1 ooo de lei.Pensiile sa fie in functie de cotizatia la fondul de pensii.

 8. Kilovolt
  8.6.2015, 11:27 am

  Daianu marele finantist , prof , etc a ramas tot varzar ,cat a fost ministrel nu facea decat gargara ca si acuma . le stie pe toate , are solutii dar nu poa sa le aplice nimeni.Sami explice jupanul de ce femeia de servici de la dacia are leafa de 5 ori mai mica /sau mai mult/ decat cea de la Renault. Nu mi o baga cu aia cu productivitatea ca nu tine.

Lăsați un comentariu


Stiri

Guvernatorul BNR: sectorul guvernamental crează tot deficitul extern

Razvan Diaconu

Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Remarca a fost făcută, potrivit… Mai mult

Europa

Guvernul britanic ar putea apela la șoferii din armată ca să acopere criza din transportul de marfă

Iulian Soare

Ministerul Transporturilor din Marea Britanie ar putea apela la şoferii din cadrul forţelor armate pentru transporturile civile de marfă, ca să acopere lipsa celor din… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen prezintă luni, la București, evaluarea Comisiei pe PNRR

Razvan Diaconu

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se întâlneşte luni, la Bucureşti, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu, a anunţat vineri Reprezentanța… Mai mult

Europa

Milionarii germani își mută banii în Elveția temându-se că stânga va câștiga alegerile de duminică

Razvan Diaconu

O posibilă victorie a stângii la alegerile care vor avea loc duminică în Germania i-a speriat pe milionarii din această ţară care vor să îşi… Mai mult

Stiri

CGMB a aprobat rectificarea bugetară: 200 de milioane de lei pentru transportul în comun, 110 milioane la ajutoare sociale

Vladimir Ionescu

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, în şedinţa de vineri, un proiect de rectificare bugetară, potrivit căruia subvenţiile pentru transportul în comun cresc cu… Mai mult

Europa

Producția de îngrășăminte chimice scade în Europa din cauza scumpirii gazelor

Adrian N Ionescu

Scumpirea gazelor începe să provoace sincope majore industriei europene, care abia începuse să-și revină din șocul coronavirus. Industria chimică și în special companiile de îngrăşăminte… Mai mult

Europa

Italia anunță măsuri de 3 miliarde de euro pentru micșorarea facturilor la energie

Vladimir Ionescu

Premierul Mario Draghi a anunțat măsuri în valoare de trei miliarde de euro pentru a micșora facturile la gaz și electricitate ale italienilor, transmite Euractiv.… Mai mult