27 mai, 2022

Președintele Consiliului European, Charles Michel, face eforturi ca acordul privind sancțiunile petroliere împotriva Rusiei să fie pe masa summit-ului de luni a șefilor de stat și de guvern din UE.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, nu este dispus să-și retragă veto-ul împotriva celui de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei decât dacă Budapesta obține garanții pentru a amortiza impactul economic al interdicției planificate de UE asupra petrolului rusesc.

Oficialii europeni încă mai cred că un compromis este posibil, iar soluția în discuție este: scutirea de sancțiuni a petrolului rusesc transportat prin conducte. Ungaria este statul UE care importă cea mai mare cantitate de petrol prin conducta Drujba.


Pachetul șase de sancțiuni a fost propus de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în urmă cu aproape 30 de zile.

(Citește și: Pachetul 6 de sancțiuni, varianta Comisiei- embargou pe țiței rusesc, peste 6 luni, și pe produse petroliere rafinate peste 9 luni”)

Charles Michel testează apele

Oficialii europeni au declarat pentru Politico Playbook că președintele Consiliului, Charles Michel, a susținut apeluri video cu lideri în ultimele zile pentru a obține un acord în acest sens. „A testat apele”, a spus un oficial, precizând că „un număr mare” de lideri ai UE sunt gata să susțină acest compromis.

Oficialul a subliniat că în acest mod ar fi afectate majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei către UE, deoarece aproape 90% dintre livrările de petroș se fac pe mare.

Acesta ar deschide calea pentru ca țările să convină asupra celui de-al șaselea pachet de sancțiuni.


Duminică este programată o reuniune Coreper a ambasadorilor UE, unde aceștia plănuiesc să elaboreze textul concluziilor pe care liderii UE le-ar putea adopta la summit-ul de luni și marți. Ambasadorii au fost deja convocați în grupuri mici pentru a se întâlni vineri cu președinția Consiliului, întâlniri la care ar putea fi pus la punct un acord provizoriu.

”Trebuie să dăuneze Rusiei mai mult decât nouă”

„Vom merge cu fluxul, vom merge dacă merită efortul”, a spus un diplomat de rang înalt pentru Politico. Condiția esențială pentru asta: „Trebuie să dăuneze Rusiei mai mult decât nouă și trebuie să asigure condiții de concurență echitabile cel puțin în rândul G7”.

În timp ce G7 a fost de acord în principiu să elimine treptat petrolul rusesc, însă doar SUA au impus deja o interdicție. Londra s-a angajat la o eliminare treptată până la sfârșitul anului, Marea Britanie importă în prezent aproximativ 8% din petrolul său din Rusia.

Importurile de petrol din Rusia sunt de doar 4% pentru Japonia, care a declarat la începutul acestei luni că „ar dura timp” să impună o interdicție completă.

Ucraina pune presiune pe Ungaria

Ucraina urmărește îndeaproape dezbaterea UE și exercită presiuni semnificative. Un oficial ucrainean a reamintit Budapestei că o ramura conductei Drujba care aprovizionează cu petrol Ungaria trece prin teritoriul ucrainean. Și a avertizat în mod amenințător că, în condiții de război cu Rusia, oricând „se poate întâmpla ceva”.

„Ungaria a profitat de situație și crede ar putea cere orice, și i s-ar accepta pentru a nu distruge unitatea europeană”, a declarat Olena Zerkal, consilier al ministrului ucrainean al energiei și fost adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, vorbind miercuri seara la Forumul de securitate de la Kiev.

„Ucraina are însă o pârghie minunată în mâinile sale – conducta de petrol Drujba. S-ar putea întâmpla ceva, în opinia mea, ar fi foarte potrivit dacă i s-ar întâmpla ceva””, a spus Olena Zerkal.

Ea a spus că rămâne la latitudinea președintelui Volodimir Zelenski să decidă „dacă vrem cu adevărat să vorbim cu Orbán în limba pe care o înțelege și pe care o impune Uniunii Europene”.

„Uitați-vă la numărul de săptămâni în care Uniunea Europeană a încercat să convină asupra unui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Desigur, sunt recunoscător prietenilor noștri care promovează noi sancțiuni. Dar de unde au luat atâta putere cei care blochează al șaselea pachet? De ce li se permite încă să aibă atât de multă putere, inclusiv în procedurile intra-europene?”, a spus și președintele Zelenskyi în discursul său video de joi seara.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: