4 mai, 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus o interdicție treptată a importurilor de petrol din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancțiuni. Prezentarea propunerilor a fost făcută în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Pachetul mai trebuie aprobat, în unanimitate, de statele membre UE. Ambasadorii celor 27 de țări ale UE se întâlnesc miercuri pentru a discuta propunerile Comisiei Europene.

Ungaria și Slovacia își pot derula contractele până la expirare

„Va fi o interdicție completă a importului de petrol rusesc, transport maritim și conducte, brut și rafinat. Vom elimina treptat aprovizionarea Rusiei cu petrol brut în termen de șase luni și produse rafinate până la sfârșitul anului”, a declarat von der Leyen în Parlamentul European.


În interiorul acestor termene, statele membre ar urma să își completeze depozitele de stocuri și să își asigure surse alternative de import.

(Citește și:RePowerEU: prețul, alternativele, soluțiile. Cum s-ar descurca UE fără petrol din Rusia”)

Pe lângă acest embargo progresiv, statele membre vor examina și măsuri imediate, precum o taxă pe transportul țițeiului sau a produselor petroliere rafinate cu cisterne.

Termenele nu se aplică pentru Ungaria și Slovacia. Ambele state depind 100% de petrolul rusesc care vine prin Druzhba, cea mai lungă conductă de petrol din lume. Comisia permite acestor state să își continuie contractele în derulare, până la expirarea lor, în 2023.

La discuțiile ambasadorilor UE, anunță Euractiv, Bulgaria și Cehia ar putea solicita să fie incluse pe lista statelor care primesc derogare de la impunerea embargo-ului pe țiței rusesc.

Patriarhul Kirill, pe lista persoanelor sancționate


Pachetul de sancțiuni cuprinde și o nouă listă cu persoane sancționate. E vorba de 58 de personalităţi, printre care numeroşi militari ruşi. Sunt sancționați militari de rang înalt și persoane acuzate de crime de război la Bucha și a responsabilii pentru asediul Mariupol.

Pe listă se află, între alții, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirillsoţia, fiica şi un fiu al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, precum şi şeful Agenţiei de reglementare a telecomunicaţiilor Roskomnadzor, Andrei Lipov.

Sancţiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia.

Peste o mie de persoane se află deja pe lista neagră europeană.

Patriarhul Kirill, ”un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin, a devenit unul din principalii susţinători a agresiunii militare împotriva Ucrainei”, subliniază documentul Comisiei.

3 noi bănci deconectate de la SWIFT

Comisia mai propune deconectarea Băncii de credit din Moscova și a Băncii Agricole a Rusiei de la sistemul de plăți internaționale SWIFT.

Sberbank – una dintre cele mai mari bănci din Rusia, care gestionează aproximativ o treime din tranzacții, potrivit diplomaților – va fi, de asemenea, inclusă în noul pachet de sancțiuni.

Şapte bănci ruseşti au fost deja excluse din Swift de către UE.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: