Piața de fuziuni și achiziții din România a „consemnat un reviriment în al doilea trimestru”. Au avut loc patru tranzacții cu o valoare de câte minimum 100 de milioane de euro, potrivit unui raport al Deloitte România, publicat marţi.
Valoarea totală a pieței a fost de 1,4 – 1,6 miliarde de euro (inclusiv cea mai recentă finanţare obţinută de UiPath şi tranzacțiile cu valoare necomunicată). Tranzacțiile comunicate au totalizat 790 de milioane de euro (inclusiv UiPath).
Valoarea medie a tranzacţiilor (excluzând mega tranzacția UiPath) a fost 36 de milioane de euro. De asemenea, fără UiPath şi fără tranzacțiile mai mici de 5 de milioane de euro, valoarea tranzacţiilor este mai mică decât cea din T2 / 2018.
Numărul total de tranzacții anunțate în al doilea trimestru a fost 30, inclusiv cele care nu au avut o valoare comunicată. Pentru comparație, în primele trei luni ale anului au fost anunțate 16 tranzacții, iar în al doilea trimestru al anului 2018, 27 de tranzacții.
Cele mai mari tranzacţii
După finanțarea de 568 de milioane de dolari (500 de milioane de euro), obținută de către UiPath, care a devenit o companie americană, în topul tranzacţiilor urmează:
- preluarea de către EximBank a 99,28% din Banca Românească de la National Bank of Greece (valoare necomunicată);
- achiziția unui pachet minoritar din acțiunile Superbet, cel mai mare jucător de pe piața pariurilor sportive din România, de către fondul de investiții Blackstone (valoare: 175 de milioane de euro);
- preluarea de către frații Pavăl, proprietarii Dedeman, a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca (valoare necomunicată);
- investiția de aproape 60 de milioane de euro anunțată de către CEE Equity în modernizarea și dezvoltarea a 15 silozuri de grâu și hub-uri logistice ale Brise Group.
„În sectorul imobiliar, piața de M&A s-a menținut dinamică în al doilea trimestru al anului, cea mai mare tranzacție fiind preluarea de către Dedeman a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca”, a precizat Irina Dimitriu, Partener la Reff & Asociații, societatea de avocați reprezentând rețeaua globală Deloitte Legal în România.
UiPath, aport de peste ocean
„Este a patra oară când ne întâlnim cu UiPath în raportările noastre trimestriale: prima dată în 2017, iar apoi de două ori în 2018, compania având o evoluție spectaculoasă de la o perioadă la alta”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte România.
UiPath, companie companie din domeniul automatizării robotizate a proceselor (RPA) fondată în România de specialiştii IT și Marius Tîrcă, a ajuns la o evaluare de 7 miliarde de dolari, un nivel record pentru un start-up românesc, în urma mai multor runde de finanţare obţinute de la fonduri de investiţii.
Compania s-a extins în SUA, unde a devenit lider global.
Deloitte şi Reff & Asociații
Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanță M&A, servicii Suport Tranzacții, Consultanță Fiscală și Consultanță Juridică.
Astfel, echipele de profesioniști Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacții, potrivit propriei prezentări.
Cu o echipă de peste 70 de avocați, Reff & Asociații este una dintre cele mai mari societăți de avocați din România, recunoscută pentru calitatea serviciilor și abilitatea de a oferi soluții în chestiuni juridice complexe. Tipurile de servicii oferite acoperă domeniile financiar-bancar, concurență, dreptul muncii, energie și mediu, insolvență, litigii, fuziuni și achiziții, sectorul public, drept imobiliar. Reff & Asociații reprezintă România în rețeaua globală Deloitte Legal, care are peste 2.500 de avocați în 85 de țări.